Bakır üst üste değer kaybetmeye devam ediyor

Bakır, son zamanlarda enflasyona karşı merkez bankalarının agresif faiz artırışı ve küresel resesyona dair huzursuzlukların devam etmesiyle üst üste beşinci ayda da değer kaybetti.

Bakır üst üste değer kaybetmeye devam ediyor

Bakır, yüksek enflasyon ve resesyon endişelerinin gittikçe çoğalmasından dolayı üst üste değer kaybetmeye devam ediyor. Bu düşüş serisi 2008 yılından bu yana en uzun düşüş serisi olarak kaydedildi. 

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaştan dolayı değerli metaller geçtiğimiz mart ayında zirveye ulaşmıştı. Şu sıralar rekor artışın ardından üçte biri oranına düşen metallerin değer kaybetmesi devam ediyor. 

Son zamanlarda yaşanan Avrupa'daki enerji krizi, FED'in yüksek faizlere devam edeceği mesajı ve Çin'de yaşanan huzursuzluklarla beraber metal talebinin daha fazla zarar göreceği endişesi artış durumda.

bakır fiyatları beşinci ayında da düşüyor

Bakırda talep konusunda endişeler devam ediyor

Bakırda talep endişeler devam ederken dünya çapında bakır madenciliğinin dörtte birinden fazlasını gerçekleştiren Şili, geçtiğimiz ayda 2021 aynı dönemine kıyasla üretimde yüzde 8,6 seviyesinde düşürdü.

Bununla beraber Çin'de bu yılın başında tekrar gündeme gelen Kovid-19 salgını nedeniyle yaşadığı iki aylık karantinası, piyasalarda yavaş bir toplanma ve taleplerin azalması karşısında ekonomide dalgalanmalar devam ediyor.

Son olarak Everbright Futures Co. geçtiğimiz günlerde bakır piyasasında FED'in yüksek faiz mesajlarının etkilediğini belirtti ve Çin'de yaşanan Kovid-19 salgının artmasıyla piyasa güveninin azaldığı vurgulandı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler