Yurt dışı telefonların nasıl kullanılacağı belli oldu! Yurt dışı telefon IMEI uzatma işlemi bitti mi?

Yurt dışı telefonların pasaport kaydı yapılmadan kullanılmayacağı geçtiğimiz günlerde açıklandı. Peki, Yurt dışı telefon IMEI uzatma işlemi bitti mi? Yurt dışı telefonların nasıl kullanılacağı belli oldu!

Yurt dışı telefonların nasıl kullanılacağı belli oldu! Yurt dışı telefon IMEI uzatma işlemi bitti mi?

Yurt dışından gelen telefonları Türkiye genelinde kullanabilmek için genellikle hemen herkes tarafından uygulanan IMEI uzatma ya da diğer adıyla kullanım süresini uzatma ile ilgili tüm detaylar gündeme geldi. Bildiğiniz gibi piyasada pek çok iPhone telefon yurt dışı kayıtlı olmakla beraber bir süre sonra kapanacak. Devlet tarafından alınan karar kapsamında yurt dışı telefon IMEI uzatma işlemlerine kısıtlama geldi. Peki, yurt dışı telefon IMEI uzatma nasıl yapılacak? İşte, detaylar…

Pek çok akıllı telefon ve özellikle iPhone telefonlar yurt dışından getirilerek ekonomik olarak kullanılmaktaydı. Fakat yurt dışından telefon aldıktan sonra Türkiye genelinde kullanabilmek için pasaport kaydı gerekiyordu. Türkiye geneline ilk gelen telefon yalnızca 120 gün kullanılıp ve daha sonra IMEI uzatma işlemi yapılıyordu. Fakat yurt dışından gelen telefonlar için IMEI uzatma işlemi geçtiğimiz günlerde kısıtlandı.

Yurt dışı telefonlar nasıl kullanılacak?

Yurtdışı telefonlar nasıl kullanılacak?

Bildiğiniz gibi yurt dışı telefonlar nasıl kullanılacak? Sorusu arama motorları üzerinden sıklıkla araştırılmaktadır. Yurt dışından aldığınız telefonların Türkiye genelinde kullanılabilmesi için IMEI numarasının değiştirilmesi ve uzatılması daha önce yapılmaktaydı. Fakat şuan bu durum farklılık gösterdi. Peki, Yurt dışı telefonlar nasıl kullanılacak? İşte, detaylar…

Yıl başını beklemek

BTK tarafından tanımlanan 120 gün kullanım hakkı yeni yıla giriş yaptıktan sonra yeniden 120 gün kullanım hakkını sizlere sunmaktadır. Yılbaşını beklediğinizde telefonunuzun kullanımı 120 gün daha uzatılacaktır.

Geçici IMEI kaydı yaptırmak

Turistler yurt dışından getirdikleri telefonları 120 gün kullanım hakkına sahiptir. Fakat bu süreden daha fazla kalacaklarsa sorun yaşamamak için geçici IMEI sürelerini 2 ay daha uzatma hakkı bulunmaktadır. Şayet telefonunuz çift SIM kartlı ise bir hat kısmını 120 gün kullandıktan sonra diğer hat kısmına hattı 120 gün sonra takarsanız 120 gün daha kullanabiliyordunuz. Ayrıca kimlik kartınızla IMEI kayıt işleminizi yapabilirsiniz. IMEI kayıt işlemini eğer kayıt hakkınız varsa:

Harç bedelini yatırın ve harç bedelini yatırırken TC kimlik numaranızı ve kaydı yapılacak cihazla ilgili IMEI numarasını girin,

BTK IMEI sayfasına giriş yapın,

Bilgilendirme sayfasında yer alan notları okuyarak Devam Et kısmına tıklayın.

Ekranda yer alan belge türünü nüfus cüzdanı veya ID kart olarak seçin.

Fakat tüm bu işlemlerin kullanımı 12 Eylül itibariyle sona erdi. Bu nedenle yurt dışı telefon geçici uzatma yapılır diyen kişilere itibar etmemelisiniz.

Pasaport kaydı yaptırmak

Yurt dışından getirdiğiniz telefonu ve özellikle iPhone telefonu kullanabilmek için en doğru ve en sık tercih edilen yöntem pasaport kaydı yaptırmaktır. Kendinize ait bir pasaporta kayıt yaptırdığınız takdirde 3 yıl boyunca yalnızca 1 telefon kaydı yaptırabilirsiniz. 3 yıl boyunca kaydettirdiğiniz telefonu sizden başkası kullanamamaktadır. Pasaport kaydı yaptırmak için ise 3 bine yakın ücret alınmaktadır.

e-SIM kullanmak

Çok fazla yaygın olmasa da yurt dışından getirdiğiniz telefonlarınız için e-SIM kullanarak hattınızı ve telefonlarınızın kullanım süresini bir süre uzatabilirsiniz. Bu yöntem çok doğru olmamakla beraber bir süre sonra kullanılmama riski bulunmaktadır.

e-Devlet IMEI kayıt yaptırmak

Yurt dışından getirdiğiniz telefonu kullanabilmek için e-Devlet üzerinden IMEI kaydı yaptırabilirsiniz. IMEI kayıt ücreti ise 2022 Eylül ayından itibaren 2732 TL olarak açıklanmıştır. E-devlet IMEI kayıt yaptırmak için:

Öncelikle BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama sitesine giriş yaparak yurt dışı telefon kaydı hakkınız olup olmadığını sorgulayın,

Daha sonra belirlenen 2732 TL ücreti bankalar, vergi daireleri veya ödeme kuruluşlarına yatırın,

e-Devlet üzerinden BTK IMEI kayıt sayfasına giriş yaparak IMEI numarası, yurda giriş yaptırdığınız belge türü, ülkeye giriş tarihi gibi kısımları doldurarak IMEI kayıt işlemini yapın.

Daha sonra IMEI sorgulama sayfasına giriş yaptığınızda Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz yazıyorsa IMEI kayıt işlemi yapılmıştır.

e-Devlet IMEI kayıt yaptırmak için TIKLAYINIZ.

IMEI kaydı kaç TL?

IMEI kaydı kaç TL?

IMEI kaydı kaç TL? sorusu yurt dışından telefon getirecek kişiler tarafından araştırılmaktadır. IMEI kayıt ücreti 2022 Eylül ayı itibariyle 2732 TL oldu. Geçmiş yıllarda IMEI kayıt ücreti:

IMEI kayıt ücreti 2012 - 100 TL

IMEI kayıt ücreti 2013 - 115 TL

IMEI kayıt ücreti 2014 - 119.5 TL

IMEI kayıt ücreti 2015 - 131.5 TL

IMEI kayıt ücreti 2016 - 138.5 TL

IMEI kayıt ücreti 2017 - 149.2 TL

IMEI kayıt ücreti 2018 - 500 TL

IMEI kayıt ücreti 2019 - 1500 TL

IMEI kayıt ücreti 2020 - 1838.7 TL

IMEI kayıt ücreti 2021 - 2006 TL

IMEI kayıt ücreti 2022 - 2732 TL

Kayıt dışı olduğu tespit edilen cihaz ne demek?

Kayıt dışı olduğu tespit edilen cihaz ne demek?

Yurt dışından getirttiğiniz özellikle iPhone telefonun IMEI numarasını sorgulattığınız zaman Kayıt dışı olduğu tespit edilen cihaz uyarısı aldıysanız sizlere konuyla ilgili bilgi verelim. Yasal yollarla getirilmiş olan telefonun bilgilerinin mobil cihaz kayıt sisteminde bulunması şarttır. Bunun için de bu telefonun BTK’ye bildirilmesi gerekiyor. Getirilen cihazların kaydı yapılmadan satışı yapıldığında bu durum da tespit ediliyorsa iletişime kapatılmaktadır.