Resmi Gazetede yayımlandı: Teknolojik cihazlarla ilgili yeni dönem başlıyor…

Ticaret Bakanlığı tarafından teknolojik cihazların online satın alınmasıyla ilgili yönetmelik değişikliği yapıldı. Akıllı telefon, tablet, akıllı saat ve bilgisayar gibi ürünleri kapsayan değişiklik, 1 Ekim’den itibaren uygulanmaya başlayacak. İşte detaylar…

Resmi Gazetede yayımlandı: Teknolojik cihazlarla ilgili yeni dönem başlıyor…

Ticaret Bakanlığı tarafından Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hazırlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak. Buna göre online alışveriş sitelerinden sipariş edilen teknolojik cihazlarla ilgili cayma hakkı ortadan kaldırıldı. Yönetmelik değişikliğinden önce tüketiciler, internet üzerinden satın aldıkları teknolojik cihazları geri gönderme hakkına sahip bulunuyordu. Satın alma işleminden sonraki 14 gün içerisinde teknolojik ürün geri gönderilebilirdi. Lakin, 1 Ekim’den itibaren akıllı telefon, akıllı saat, tablet, bilgisayar, kulaklık gibi ürünler için cayma hakkı ortadan kaldırıldı. Tüketiciler, herhangi bir sorun yaşadıkları takdirde 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanununa başvuru yolunu tercih etmek zorunda kaldı. 

Resmi Gazetede yayımlandı: Teknolojik cihazlarla ilgili yeni dönem başlıyor… - Resim : 1


Online alışverişlerde doğru ve eksiksiz bilgilendirme şartı


Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik değişikliği kapsamında alışveriş sitelerindeki satıcıların, tüketicileri eksiksiz şekilde bilgilendirmesi şartı getirildi. Tüketicinin satın aldığı malla ilgili yanlış bilgilendirilmesi halinde ürünü iade etme hakkı bulunuyor. Ayrıca, teknolojik cihazlar dışındaki ürünler için 14 günlük cayma hakkı bulunuyor. Satın alınan ürünün iade edilmesi halinde iade masraflarının kim tarafından ödeneceği ise mesafeli sözleşme şartları arasında yer alacak. Bu yüzden kargo bedeli gibi masrafları satıcı mı yoksa alıcı mı ödemelidir sorusu da ortadan kaldırılacak. Ek olarak satıcının bir ürünü en geç 30 gün içerisinde teslim etme zorunluluğu da bulunuyor. 30 gün içerisinde malın teslim edilmemesi halinde alıcının hiçbir yükümlülük üstlenmesine gerek kalmıyor.