Azerbaycan ile swap anlaşması yapılacak!

Arap emirlikleri sonrası sıra Azerbaycan ile swap anlaşması yapmaya geldi. Yapılacak olan anlaşma içinde çok büyük bir meblağ düşünülüyor. İşte detaylar...

Azerbaycan ile swap anlaşması yapılacak!

Türkiye Azerbaycan ile swap anlaşması imzalayacağını duyurdu!

Türkiye, Çin, Katar, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından Azerbaycan ile de swap (para takası) anlaşması imzalamaya hazırlandığı iki vekil tarafından açıklandı. Middle East Eye sitesinin iki Türk yetkilinin açıklamasının yapıldığı habere göre, Türkiye ile Azerbaycan arasında önümüzdeki haftalarda imzalanması beklenen anlaşmanın büyüklüğünün 1 milyar euro büyüklüğünde olması tahminler arasında yer alıyor. Bir yetkilinin “Anlaşma neredeyse hazır, sadece bürokrasi zaman alıyor” ifadelerini kullandığı haber yayınında önümüzdeki günlerde detayların kamuya aktarılacağı belirtildi.

Bunlara ek olarak Türkiye mevcut durumda yabancı merkez bankaları ile toplamda 28 milyar dolarlık swap anlaşması yapmış olacak. Yapılacak olan swap anlaşması çok büyük olduğu için büyük çaplı bir araştırma gerektiriyor. Çin’in para birimi olan yuanı, Katar para birimi olan riyali, Güney Kore para birimi olan wonu ve Birleşik Arap Emirliklerinin para birimi olan dirhem cinsinden yapılan anlaşmalarla TCMB’nin brüt rezervlerinin yüksek tutulması hedeflendiği düşünülüyor. TCMB’nin swap hariç net rezervi, 14 Ocak itibarıyla eksi 56,7 milyar dolar seviyesinde olacağı düşünülüyor.

Swap anlaşması sonrası ne olacak?

İngilizce’de ‘takas’ anlamına gelen swap, iki tarafın belirli bir vade ile farklı para birimlerini belirlenmiş bir faiz ile değiş tokuş yapmaları anlamına gelen bir anlaşmadır. Swap, finans dünyasında ise iki tarafın finansal araçlarını takas ettiği sözleşme olarak adlandırılıp bu sisteme göre ayarlanır. Yani swap anlaşması yaptığımız ülkeler ülkemizin merkez bankasına belli oranlarda yatırım yaparak faiz oranının eklenmesini bekleyecektir.

Kardeş ülke olan Azerbaycan’da 1 milyon euro tutarında bir swap anlaşması imzalayarak ülkemiz için çalışmalarda bulunacak. Yapılacak olan anlaşma sonrası belli oranda merkez bankasına belli oranda yatırım yapılıp bu yatırımlara göre hareket edilecek. Şu ana kadar Azerbaycan ile yapacağı anlaşma dahil olmak üzere 5 ülke ile swap anlaşması yapılmış olacak.