BOTAŞ'ın gönderdiği gizli mektup ortaya çıktı! Sanayicinin gazı kesiliyor, fabrikalar kapanabilir

BOTAŞ tarafından gizli bir mektup yazılmıştı. Canlı yayında açıklama yapıldı. İşte detaylar...

BOTAŞ'ın gönderdiği gizli mektup ortaya çıktı! Sanayicinin gazı kesiliyor, fabrikalar kapanabilir

Sanayinin gazı kesiliyor! Fabrikalar kapanabilir!

Yakın zamanda bir mektup yayınlandı. Yazıyı gören bazı sanayiciler fabrikaları kapatacaklarını ve çalışmaları durduracağını belirtti. FOX TV’de sabah haberlerini sunan İsmail Küçükkaya, BOTAŞ’ın sanayicilere gönderdiği mektubu canlı yayında açıklayarak büyük oranda tepki almasını sağladı. Mektupta şu ifadeler yer aldı “son günlerde mevsimsel koşullardan kaynaklı doğal gaz tüketiminin artması ve yurt dışı arz kaynaklarından sağlanan doğal gaz kesintisi nedeniyle, ülkemizde arz-talep dengesinin sağlanmasında bazı güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Ülkemizde doğal gaz arz-talep dengesinin sağlanmasında karşılaşılan güçlükleri bertaraf edebilmek ve sistem dengesinin sağlanabilmesi için gerekli ilave tedbirlerin alınması ve uygulanması zarureti doğmuştur.

Bu çerçevede; Kullanıcı Birliğiniz ve Kuruluşumuz arasında imzalanmış olan Doğal Gaz Alım Satım Sözleşmesi’nin Kısıntı /Kesinti Talimatı başlıklı 8.9 Maddesi gereğince; Sözleşmenizdeki tüm Ölçüm Sistemlerinin toplam Fiili Çekiş miktarı, 21/01/2022 tarih ve saat 08:00 itibariyle ikinci bir bildirime kadar Sözleşmenizde yer alan tüm Ölçüm Sistemlerinin ilgili Ay toplam Aylık Çekiş Miktarının ilgili Ay Gün sayısına bölünmesi ile hesaplanan ortalama Günlük Gaz Çekiş miktarının %60’ına tekabül eden miktar (KGÇM-Kısıntı/Kesinti Günü Çekiş Miktarı) ile sınırlandırılmıştır. Bu talimata uyulmaması halinde Sözleşme’mden kaynaklı müeyyidelerin uygulanması zarureti ortaya çıkacaktır. Söz konusu doğal gaz kısıntısı ile ilgili olarak gerekli her türlü tedbirin alınması ve sistem dengesinin yeniden sağlanması yönünde sağlayacağınız katkı ve işbirliği için şimdiden teşekkürlerimizi bildiririz.”

İran Türkiye’den gaz akışını kesti!

İran’ın Türkiye’den gaz akışını kesmesi ve yayınlanan mektup sonrası büyük tepkiler başladı. Gaz akışının kesişi ile birçok fabrika zor durumda kalıp fabrikasını kapatacağını duyurdu. Yapılmış olan kapanma duyurusu sonrası birçok kişi tereddüt yaşadı.

 Zaten hali hazırda bulunan ekonomik kriz ve işsizlik durumunun ardından kapanan bu fabrikalar büyük bir tepkiye yol açtı. Bu konuda henüz hükümet tarafından bir açıklama yapılmadı. Bununla birlikte her geçen gün fabrikalar kapanmaya devam edecek gibi görülüyor.