Yılan Pancarı – Tirşik Otu Nedir?

Bitmek bilmeyen faydaları, yöreden yöreye değişiklik gösteren adıyla bilinen Yılan Pancarı ya da tirşik otu nedir? Araştırması arama motorları üzerinden sıklıkla araştırılmaktadır.

Yılan Pancarı – Tirşik Otu Nedir?

Alternatif tıpta tercih edilen bitki türleri arasında yer alan ve son zamanların en popüler bitkisel ürünleri arasında bulunan Yılan Pancarı nedir? Bir diğer adı tirşik otu olan bu bitkiyle ilgili sizlere pek çok ayrıntıyı aktaracağız.

Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yaşamını sürdüren kişiler tarafından bilinen tirşik otu nedir? Tirşik otu nerede yetişir? Gibi sorular arama motorları üzerinden araştırılmaktadır. Hem çorbası yapılan hem sağlık yönünden de pek çok faydası buluna bu bitkinin elbette faydası da zararı da bulunmaktadır. Her yörede adı farklı olsa da biz sizler için yılan pancarı bir diğer adıyla tirşik otu bitkisinden bahsetmek istiyoruz.

Tirşik Otu – Yılan Pancarı Nedir?

Tirşik otu nedir? sorusu bu ot ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Hemen hepimiz mutlaka bu otu görmüş olsak da ne olduğunu veya ne işe yaradığını bilmeyebiliriz. Genelde çorba olarak tüketilen tirşik otu, Türkiye genelinde yılan pancarı, zehirli pancar, yılan yastığı adıyla da anılan bu otun faydası saymakla bitmez. Ispanağa benzer görünümüyle bilinse de özellik bakımından diğer bitkilere göre çok farklıdır.

Yılan pancarı

Yılan Pancarı Ne İşe Yarar?

Yılan Pancarı ne işe yarar? Sorusu özellikle bu bitkiyi görüp de arama motorları üzerinden araştırma yapan kişiler tarafından aratılmaktadır. Bazı bölgede yılan pancarı bazı bölgede tirşik otu olarak bilinen bu bitkinin pek çok faydası olduğunu söylemek mümkün. Aslında tirşik kelimesi Kürtçe kökenli bir kelime olmakla beraber acı ya da acımsı anlamına gelir. Aynı zamanda insanlar arasında da ne yaptığı belli olmayan, tutarsız anlamına da gelir. Zehirli bir bitki olarak karşımıza çıkan yılan pancarı bitkisi hem pişirilerek hem çiğ çiğ tüketilebilir. Tirşik otu ne işe yarar? Sorusunun cevabı olarak ise sağlık yönünden faydası olduğu gibi diyet yapan kişilere de katkı sağlayan bu ot hem lezzetli hem de sağlıklı bir yemek olarak karşımıza çıkar.

Tirşik Otu – Yılan Pancarı Faydaları

Tirşik Otu Faydaları önemli araştırmalar arasında yer alır. Kış aylarında çorba olarak tüketilen bu bitki bazı yörelerde çiğ çiğ tüketilecek bir besin olarak görülse de zehirli bir ot olarak bilindiğinden dolayı tüketirken dikkat edilmesi gerekir. Yılan Pancarı Faydaları tam anlamıyla say say bitmez. Hem ateş düşürücü, hem antioksidan hem de vücuda pek çok faydası olan bu ot, vücutta oluşan yaraların kısa sürede iyileşmesine öncülük eder. Özellikle şeker hastaları tarafından tüketildiğinde şekeri düzenlemekle beraber tansiyon hastalarının da tansiyonunu düşüren bir ottur.

Tirşik otu

Yılan Pancarı Nasıl Yenir?

Bazı yörelerde çiğ çiğ de tüketileceği düşünülen Yılan Pancarı Nasıl Yenir? Yılan pancarı zehirli bir bitki olduğundan ötürü çiğ çiğ yenmemesi tavsiye edilir. Genelde çorbası yapılan bu bitkinin yemeğini yapacak kişilerin de tecrübeli olması şarttır. Özellikle hamile ve çocuk emziren kişilerin tüketmemesi gereken bitkilerden olan tirşik otu nasıl yenir? Sorusunun cevabı olarak sizlere en çok tüketim şekli çorba diyebiliriz. Çorbanın içerisine katılacak farklı malzemeler o çorbayı daha lezzetli hale getirecektir.

Tirşik Otu Nerede Yetişir?

Tirşik Otu Nerede Yetişir? Bildiğiniz gibi her bitkinin belirli bir yetişme bölgesi vardır. Tüm Türkiye genelinde bilinen bir ot olsa da farklı isimlerle anılmaktadır. Tirşik otu genelde sıcak iklimi sevdiğinden ötürü Akdeniz Bölgesinde yetişen bir ottur. Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş gibi bölgelerde yetişen yılan pancarı zehirli bir bitki olarak karşımıza çıkar. Her bitkinin belirli bir yetişme dönemi olduğunu zaten biliyorsunuz. Bu durum elbette tirşik otu içinde geçerli. Tirşik otu genelde kış aylarında yetişen bir ottur. Yani Kasım ayı ile Mart ayı arasında bu bölgede yetişen ot, oldukça faydalıdır.

Yılan pancarı çiğ yenir mi

Tirşik Otu Çiğ Yenir Mi?

Tirşik Otu Çiğ Yenir Mi? sorusu ot ıspanağa benzediğinden dolayı sıklıkla sorulmaktadır. Kesinlikle çiğ tüketilmemesi gereken bir bitki olarak karşımıza çıkan tirşik otu çiğ tüketildiği zaman sağlık yönünden zararlı olmaktadır. Hatta çiğ çiğ tüketen kişiler arasında zehirlenenler olduğu bile görülmüştür. Tirşik otunu çiğ tüketen kişilerin de otu tüketmeden önce mutlaka suda haşlaması gerekir. Suda haşlamadan tüketildiği takdirde zararlı olmakla beraber en iyi tüketim şekli olarak da çorba ön plana çıkmaktadır.

Tirşik Otu Çorbası Nasıl Yapılır?

Tirşik Otu Çorbası Nasıl Yapılır? Sorusu bu otu satın almış olan ve çorbasını yaparak tüketmek isteyen kişiler tarafından araştırılmaktadır. Bu bitkinin çorbasını tecrübeli olan kişilerin yapması en doğrusu olacaktır. Tirşik otu çorbası yapabilmek için öncelikle bazı malzemeleri temin etmeniz gerekir. Tirşik çorbası malzemeleri arasında:

1 demet tirşik otu,

1 bardak buğday,

2 bardak yoğurt,

1 kase pişmiş nohut,

Yarım bardak un,

3-4 bardak sıcak su

Malzemeleri temin ettikten sonra öncelikle tirşik otunu iyice yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın. Otları katmadan önce çorbayı yapacağınız tencereye pişmiş nohutu ve buğdayı ekleyin. Daha sonra üzerine doğradığınız tirşik otunu ekleyin. Otun üzerine ise yoğurdu ve suyu ekleyerek bir kere karıştırın. En son olarak tencerenin üzerine tamamen kapatacak şekilde un serpin. Çorbanın en önemli püf noktası sakın ha sakın unu karıştırmayın. Tıpkı hamur mayalar gibi tencerenin üzerini kapatarak 1 gece bekletin. Ertesi günü un tabakasının bir kısmını kaşık yardımıyla aldıktan sonra kısık ateşte 3-4 saat pişirin. Tirşik otları yumuşadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz.

Tirşik Otu Zararları

Yılan Pancarı – Tirşik Otu Nedir? - Resim : 4

Tirşik Otu Zararları elbette vardır. Her bitkide olduğu gibi bu bitkininde fazla ve yanlış tüketilmesi oldukça zararlıdır. Her ne kadar faydasından bahsetsek de zararından bahsetmeden geçmek istemiyoruz. Yılan Otu Zararları iyi araştırılıp ona göre tüketilmesi gerekir. Tirşik otunu eğer tarladan toplayacaksanız elinize mutlaka eldiven takmanız gerekiyor. Eldiven takmadığınız takdirde ellerde kaşıntı, yanma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca Tirşik otunu çiğ olarak tükettiğiniz zaman yanma, kaşıntı ve hatta zehirlenme gibi sorunları ağız içerisinde de yaşadığınızı göreceksiniz. Bundan ötürü asla tirşik otunu çiğ çiğ tüketmemeniz gerekiyor.