Karadeniz'den gelen şifa: Laz Kirazı faydaları nelerdir?

Laz kirazı adıyla bilinen karayemiş ülkemizde yetişen en önemli şifalı meyvelerden biridir. İşte Laz kirazının nasıl kullanıldığı ve faydasının neler olduğu konusunda bilinmesi gereken her şey!

Karadeniz'den gelen şifa: Laz Kirazı faydaları nelerdir?

Laz kirazı Doğu Karadeniz'e özgü bir meyvedir. Günümüzde ise İstanbul'a kadarki bütün Karadeniz sahil bölgesinde yetiştirilmektedir.

Ancak bu şifalı meyve başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Çünkü Laz kirazı hem meyve olarak birçok hastalığa iyi gelmekte hem de onlarca farklı ilacın etken maddesi olarak kullanılmaktadır.

Laz kirazı halk arasında “karayemiş, Gürcü kirazı, Laz üzümü, Hind kirazı” gibi isimlerle de anılmaktadır. Bilimsel adı ise Prunus laurocerasus’tur. Yurtdışında ise Cherry laurel adıyla tanınmaktadır.

Taflan Ağacı Özellikleri Saymakla Bitmiyor! Laz Kirazı Farklı Şekillerde Nasıl Tüketilir?

Taflan ağacından elde edilen Laz kirazının farklı biçimlerde tüketildiğini ifade etmek mümkündür. Bu ağacın meyvesinden yaprağına farklı bölgelerinden alınan her parça sofralarda kullanılmaktadır.

Laz Kirazı Meyvesi

Karayemiş yaygın olarak taze meyve biçiminde tüketilmektedir. Meyveyi Karadeniz Bölgesi'nde doğal ortamında bulmak mümkündür. Ayrıca bu bölgedeki marketler ile büyük kentlerdeki alışveriş merkezlerinde de Laz kirazı meyvesi bulunabilmektedir.

Karayemiş çabuk bozulan bir meyve olmadığı için günümüzde sipariş edilmesi halinde ülkemizin tüm şehirlerine gönderilebilmektedir.

Karadeniz'den gelen şifa: Laz Kirazı faydaları nelerdir? - Resim : 1

Laz Kirazı Reçeli ve Pekmezi, Laz Kirazı Reçeli Nasıl Yapılır?

Laz kirazının reçeli ve pekmezi de yapılır. Önceki dönemlerde bu meyvenin sadece ev yapımı reçel ve pekmezi olduğu için bu ürünleri bulmak oldukça zordu. Ancak günümüzde yaygın olarak üretildiği için taflan ağacı meyvesinin reçeli ve pekmezini kolayca temin etmek mümkündür.

Kendisine has bir tadı olan Laz kirazı reçeli ile pekmezi ilk defa yenildiğinde insanlara garip gelmektedir. Ancak bu meyvenin tadına alışan kişiler Laz kirazına büyük rağbet göstermektedir. Karayemiş reçeli diğer reçel çeşitleri ile aynı yöntemlerle yapılmaktadır. Ancak malzeme miktarı ve kaynatma gibi teknik detayları atlamamak gerekir.

Laz Kirazı Çekirdeklerinin Tozu

Laz kirazının çekirdekleri öğütülerek toz haline getirilir. Bu toz ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Ayrıca küçük paketler halinde satılan bu toz, çeşitli sıvılarla karıştırılarak da içilmektedir.

Laz Kirazı Yaprağı

Laz kirazının yaprakları ise çay olarak demlenip içilmektedir. Ancak aşağıda da ifade edeceğimiz gibi bu yapraklar zehirlidir ve bilinçli tüketilmelidir.

Laz Kirazı Ağacı Meyvesi Olan Karayemiş Zehirli Mi?

Laz kirazının yaprakları kesinlikle taze biçimde yenilmemelidir. Çünkü bu yapraklarda hızlıca tesir gösteren zehir vardır. Bu nedenle Laz kirazı yaprakları önce kurutulur ve özel olarak muhafaza edilir. Uzun bir süre bekletilen yapraklar daha sonra kaynatılarak demlenir.

Laz kirazının meyvesi, reçeli ve pekmezi zararsız iken bu meyvenin çekirdeği ve yaprakları zehirlidir. Bu nedenle meyvenin çekirdeğinin tozunu ve çayını kullanmak isteyen kişiler sadece güvenilir yerlerden ürün almalıdır. Ayrıca ürünlerin kullanılması sırasında tavsiye edilen dozun hiçbir şekilde aşılmamasına özen gösterilmelidir.

Uzmanlar meyvenin ne tarzda tüketileceği konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan kişilere sadece Laz kirazının meyvesini, reçelini ve pekmezli kullanmalarını tavsiye etmektedir. Bu kişilerin meyvenin tozundan ve yaprağından uzak durması ise daha doğru olacaktır.

Laz Kirazı Faydaları Nelerdir, Hangi Hastalıklara İyi gelir?

Laz kirazı faydaları

Uzmanlar Laz kirazının şu alanlarda mucizevi tesirler göstererek şifa kaynağı olduğunu belirtmişlerdir:

Kanı Temizleme Laz Kirazı Karayemiş Faydaları Arasında Önemli Bir Yere Sahip!

İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde kanın temizlenmesini sağlar ve hücrelerin yenilenmesini temin eder. Kan artırıcı özelliği vardır. Kansızlık problemi olan kişilerin düzenli biçimde kullanması önerilmektedir.

Nefes Darlığı

Nefes darlığına iyi gelir. Nefes yolunun temizlenmesinde ve akciğerlerin toparlanmasında faydalıdır.

Böbrek Taşı

Böbrek taşlarının oluşumunu engeller. Eğer kişide böbrek taşı varsa bunların düşmesine yardımcı olur.

Romatizma

Romatizma nedeniyle ortaya çıkan ağrıların azalmasını sağlar. Romatizma nedeniyle görülmesi muhtemel eklem bozulmalarının ve şişkinliklerin önüne geçer.

Psikolojik Sorunlar

Stres, anksiyete ve diğer ruhsal problemlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Sinirlerin yatıştırılmasını temin ederek psikolojik olarak rahatlamayı sağlar.

İdrar Yolu Enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonlarının ortadan kalkmasını sağlar.

Yaşlanma Karşıtı

Yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan kas ve eklem ağrılarının azalmasını sağlar.

Mide Rahatsızlıkları

Mide bulantısına iyi gelir. Reflünün görülme sıklığını azaltır. Ülser rahatsızlığı olanlar için önemli bir şifa kaynağıdır.

Karın Ağrıları

Karın ağrılarının bitmesini sağlar. Ancak bazı karın ağrıları ciddi hastalıkların habercisi olabileceği için doktora görünmek faydalı olacaktır.

Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği sorunu ile karşılaşan kadınların sıkıntılarının bitmesine yardımcı olur. Ayrıca adet ağrılarının azalmasını sağlar.

Alzheimer

Alzheimer hastalığının yavaşlamasını temin ettiği yönünde bulgular vardır. Bu konuda yurtdışında yapılan araştırmalarda olumlu sonuçlar alınmıştır.

Cilt bakımı

Karayemiş çayı yüze sürüldüğünde cilt lekelerinin ortadan kalkmasını sağlar. Kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur. Ancak cilt bakım kremi olarak kullanıldığında deri üzerinde uzun süre bırakılmamalıdır. Cilde uygulandıktan yarım saat sonra temiz su ile yıkanmalıdır. Ayrıca cilt bakım kürü olarak kullanıldığında en fazla haftada bir defa uygulanmalıdır.

Gebelik

Üreme hormonlarını düzenler. Gebeliğin oluşumunu kolaylaştırır. Çocuk sahibi olmak isteyenler için tavsiye edilen bir meyvedir.

Sindirim Problemleri

Sindirimi düzenler. Bağırsak hareketlerini normalleştirir. Bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmaları yok eder. Kabızlık sorununa iyi gelir.

Demir Eksikliği

Demir eksikliğinin giderilmesinde faydalıdır.

Afrodizyak Özelliği

Hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel performansı arttırdığı ifade edilmektedir. İktidarsızlık sorununun çözülmesini sağlar. Libidonun güçlenmesini sağlayarak cinsel gücü artıran doğal bir afrodizyak görevi görür.

Vücuda Zindelik Verir

Yorgunluk hissinin azalmasını sağlar. Kişinin kendisini daha güçlü ve zinde hissetmesine yardımcı olur. Bu özelliği nedeniyle ağır işlerde çalışan kişilere tavsiye edilir.

Prostat

Prostat hastalığının tedavisinde faydalı sonuçlar verir. Bazı ülkelerde prostat hastalarına takviye olarak verilmektedir. Ancak karayemiş ile kullanılan ilaçların birbirini olumsuz etkileme ihtimaline karşı doktora danışıldıktan sonra kullanılması önerilmektedir.

Kemik Erimesi

Kemik erimesinin önüne geçer. Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesinin durmasını sağlar.

Hafızayı Güçlendirir

Unutkanlıktan şikayetçi olan kişilerin güçlü bir hafızaya sahip olmasına yardımcı olur. Taflan meyvesi aynı zamanda dikkat eksikliğinin giderilmesinde de faydalı olmaktadır.

Basur

Basur tedavisinde faydalı sonuçlar verdiği tespit edilmiştir.

Egzama

Laz kirazının suyu egzamaya faydalıdır. Cildinde sürekli çatlamalar ve egzamalı yaralar bulunan kişilerin bu meyveyi düzenli tüketmeleri halinde sıkıntılarının en aza ineceği ifade edilmiştir.

Sigarayı bırakma

Sigara içme isteğini öldürür. Taflan meyvesi yiyen kişiler daha kolay biçimde sigarayı bırakabilir.

Diş eti

Diş eti rahatsızlıklarının kısa sürede ortadan kalkmasını sağlar.

Karayemiş burada ifade edilenler dışında uyku problemlerinin giderilmesinde de etkili olmaktadır.

Taflan Ağacı Çeşitleri İle Sofralara Gelen Laz Kirazını Kimler Tüketmemeli?

Laz kirazı

Taflan meyvesi bazı hastalar tarafından içindeki etken maddelerden ötürü ya hiç kullanılmamalı ya da doktor gözetiminde yenilmelidir. Laz kirasından uzak durması tavsiye edilen hastalar şöyle sıralanabilir:

  • Kan sulandırıcı ilaç alanlar
  • Kanser hastaları
  • Kalp krizi riski taşıyanlar
  • Epilepsi hastaları

Ayrıca gebe kadınlar ile emziren annelerin de Laz kirazından uzak durmaları tavsiye edilmektedir.

Taflan Ağacı Meyvesi Laz Kirazını Uygun Dozda Tüketmek Önemli!

Karayemiş kullanacak kişilerin doz aşımı konusunda duyarlı olması gerekir. Tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi Laz kirazının da aşırı şekilde tüketilmesi bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Özellikle taflan ağacı yaprakları ile hazırlanan çayın günde en fazla 1 bardak içilebileceği yönünde uzmanların kesin uyarıları bulunmaktadır. Aksi takdirde istenmeyen ciddi sorunların ortaya çıkması söz konusudur. Zira unutulmamalıdır ki şifalı bitkiler konusunda eski hekimler “Kararında şifa, ziyadesinde cefa vardır.” demişlerdir.

Laz Kirazı Fidanı Nerede Bulunur? Karayemiş Fiyatı Ne Kadar?

Karadeniz Bölgesi’nde kolaylıkla temin edilen karayemiş fidanı günümüzde online satış sitelerinde de satılmaktadır. Bu nedenle bu bitkiye erişmek oldukça kolaydır. 100 gr kuru taflan meyvesi yaklaşık olarak 30 TL fiyatından satılmaktadır.