Sarı kantaron nedir? Sarı kantaron yağı faydaları nelerdir?

Sarı kantaron olarak bilinen bitki hemen herkes tarafından duyulmuş olan faydalı bir bitkidir. Peki, Sarı kantaron nedir? Sarı kantaron yağı faydaları nelerdir?

Sarı kantaron nedir? Sarı kantaron yağı faydaları nelerdir?

Sarı kantaron, Hyperaceae ailesinden bir faydalı bitki olmakla beraber hem ılıman hem de tropik iklimde yetişen önemli bir bitkidir. Türkiye genelinde bibirdelikotu, kılıçotu, kanotu, kuzukıran olarak adlandırılmaktadır. Latince olarak bilinen adı da Hypericum perforatum olmaktadır. Ortaya çıktığında sarı çiçekleriyle bilinen çok yıllıklı bitkinin pek çok türü yer alır. Türkiye genelinde farklı farklı 100’e yakın türü vardır. 11 farklı sınıfa dahil olan metabolitleri de içeren bileşenleri bulundurur. Yüzyıllardır dünya genelinde kullanılan ve bugünde bilimsel ve bitkisel tedavilerde kullanılan sarı kantaron yağı nedir? Sarı kantaron yağı faydaları nelerdir?

Sarı kantaron yağı nedir?

Sarı kantaron yağı nedir

Sarı kantaron yağı hem faydası hem de sağlık yönünden iyi gelmesiyle bilindiğinden dolayı araştırılmaktadır. Sarı kantaron yağı, sarı kantaron bitkisinin çiçeklerinden ve yapraklarından elde edilmektedir. Bildiğiniz gibi sarı kantaronun çiçekleri ve bitkilerin yaprakları hypericum adı verilen yağ ile doludur. Bu yağ da antioksidan bakımından zengin maddeler içerir.

Sarı kantaron yağı içeriğinde bulundurduğu faydalı bileşenlerinden dolayı ciltte yaşanan sorunları, sindirim sorunlarını çözmesiyle bilinmektedir. Aynı zamanda hem yanıklarda hem de yaralarda olan ağrıları ortadan kaldıran iltihap önleyici özelliğe sahip olan sarı kantaron yağı iltihap önleyici özelliğiyle de bilinir. Kanın hasarlı cilt hücrelerine dolaşımını ve cildin onarımını yapan sarı kantaron yağı ayrıca antibakteriyel özellikleriyle de bilinmektedir. Küçük yaraları kısa sürede iyileştiren, yanıkları ve cilt tahrişleriyle ilgili sorunları da hafifleten sarı kantaron yağı ağrı kesici özelliğiyle de romatizmal ağrıyı hafifletir.

Sarı kantaron yağı faydaları nelerdir?

Sarı kantaron yağı faydaları

Sarı kantaron yağı faydaları özellikle sağlık problemleri olan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Özellikle doktorlar tarafından da önerilen sarı kantaron yağı vücut üzerinde olumlu etkileri sebebiyle kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle yanıklarda, yaralarda ve kesiklerde kullanılan sarı kantaron yağı yaşlanma karşıtı içeriğiyle de sıklıkla tercih edilir. Ciltte oluşan lekeleri, yaraları ve böcek ısırıklarını geçiren sarı kantaron yağı faydaları arasında birden fazla fayda sayılabilir. Sarı kantaron yağı faydaları arasında:

Sarı kantaron yağı içeriğinde bulunan bileşenlerden dolayı iltihabı, ağrıyı ve sızıyı azaltır. Cilt rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle bilinir.

Ölmüş hücrelerde yenileyici ve onarıcı etkisi bulunan sarı kantaron yağı, yara, yanık ve akne izlerinin görünümünü oldukça azaltır. Aynı zamanda ayak ülserlerinin dışında diğer lezyonları da tedavi etmek için kullanılır.

Cilde direkt olarak uygulandığı zaman sarı kantaron yağı bölgeye kan akışını artırarak yanıkları tedavi etmektedir. İçeriğinde bulunan mikroorganizmaları öldürerek açık yaraların da temiz kalmasını sağlamaktadır.

Güçlü bir antiviral olarak bilinen sarı kantaron yağı cilt üzerindeki olumlu etkileriyle bilinir. Ayak mantarı, uçuk ve deride olan enfeksiyonlarda iyileşme sağlayan sarı kantaron yağı enfeksiyonları da önemli ölçüde azaltır.

Yapılan araştırmalar sonucu ciltte kuruluk yaşayan kişilerin kullandığında cildini nemlendirdiği gözlemlenen sarı kantaron yağının yaşlanma karşıtı etkileri de bulunur. Düzenli uygulandığı takdirde cildin sıkılaşmasını ve ince görüntünün ortadan kalkmasını sağlar.

Saça uygulandığı zaman hem saçı hem de saç köklerine fayda sağladığı için saç dökülmesini önemli ölçüde engellemektedir.

Sarı kantaron yağı neye iyi gelir?

Arama motorları üzerinde sarı kantaron yağı neye iyi gelir? Sorusu sıklıkla araştırılmaktadır. Şişkinlik, kabızlık ve gaz sancılarını engelleyen ayrıca gastritten kaynaklı ağrıların azalmasını sağlayan sarı kantaron yağı ayrıca egzama ve sivilceleri engellemekte de işe yarar. İçeriğinde bulundurduğu bileşenlerden dolayı bakteriyel ve viral enfeksiyonların tedavisinde de kullanılır.

Özellikle romatizmal ağrıları olan kişilerin ağrılarını hafifleten sarı kantaron yağı ayrıca kas, romatizma, siyatik, lumbago ve varis içinde kullanılmaktadır. Sarı kantaron yağını kullanırken güneş ışığına maruz bırakmamak gerekir. Özellikle hassas ciltlerde güneş yanığına sebep olan sarı kantaron yağı, hamilelik döneminde ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Sarı kantaron yağı cildi iyileştirmek ve onarmak bakımından önemlidir. İyileştirici özelliğe sahip olan bu yağ hem tahrişleri engeller hem de iltihaplarla savaşır. Vücutta oluşan kaşıntıyı gidererek tahriş olan cildin yenilenmesini sağlar. Deride oluşan iltihabı engelleyerek kan dolaşımını iyileştirir. Kuru, hassas ve kaşıntılı ciltlerde de kullanılan sarı kantaron yağı hem küçük yaralarda hem yanıklarda hem de akne, kepek ve egzama tedavisinde kullanılmaktadır.

Sarı kantaron yağı neye iyi gelir

Sarı kantaron yağı nasıl kullanılır?

Sarı kantaron yağı nasıl kullanılır? Sorusu alıp kullanacak kişiler tarafından araştırılmaktadır. Her ne olursa olsun doktor kontrolünde kullanmanız gerekse de bazı insanlar isteyerek kendi kullanabilmektedir. Sarı kantaron yağı ciltte oluşan yaraların iyileşmesinde, deride olan enfeksiyonlarda, egzama da kullanılmaktadır. Düzenli şekilde kullanıldığı zaman hem hastalıkları iyileştirir hem de oluşacak hastalıkları engellemektedir. Sarı kantaron yağı saça nasıl kullanılır? Sarı kantaron yağı haftada bir veya iki defa saç yıkanmadan en az 30 dakika önce kullanılmalı ve birkaç dakika boyunca saçta kalmalıdır. Daha sonra da saçı temiz bir şekilde yıkayarak temizlenmelidir.

Şişkinlik, kabızlık ve gaz sorunları için kullanılacaksa eğer sarı kantaron yağı 2 çay kaşığından fazla kullanılmamalıdır. İlaçlarla etkileşimi sebebiyle dikkatli kullanılması gereken sarı kantaron yağı dikkatsiz kullanıldığında ilaçların etkisini de götürmektedir.

Ağrı, karıncalanma ve iyileşmeyen yaralarda kullanıldığında herhangi bir olumsuz etki görüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Sarı kantaronun yan etkileri nelerdir?

Sarı kantaronun yan etkileri

Her ilacın ve her bitkinin yan etkisi olduğu gibi sarı kantaronun da yan etkisi vardır. Sarı kantaron ciltte alerjik reaksiyonlara, mide sorunları yaşanmasına, baş ağrısı yaşanmasına, ağız kuruluğu yaşanmasına ve baş dönmesi gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu gibi sorunlarla karşılaştığınız takdirde vakit kaybetmeden doktor görüşmesi yapmanız ve yaşadığınız sorundan bahsetmeniz gerekir.   Doktora gitmediğiniz takdirde daha ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.