Yabancılara konut satışında rekor kırıldı

Konut satışlarında en büyük pay sahibi 31 bin 706 konut ile İstanbul oldu. Ardından 17 bin 117 konut satışı ile Ankara, 11 bin 116 konut satışı ile İzmir bulunuyor.

Yabancılara konut satışında rekor kırıldı

Yıllardır Türkiye'de yabancıların konut satın alabilmesi için çok fazla tavizler verildi. Bunlardan ilki, vatandaş olmak için talep edilen 1 milyon dolar yerine 250 bin dolar idi. Tüm bunlar işe yaradı ve yabancılara konut satışı arttı. Şimdi de yaşanan döviz kuru krizi sebebiyle ucuzlayan konutları yabancılar sürekli olarak almaya başladı ve yabancılara olan konut satışları arttı. 

Kasım ayındaki konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 59 oranında arttı. Bu da toplam konut satışının 179 bin 814 adede ulaşması demek. Konut satışlarında en büyük pay sahibi 31 bin 706 konut ile İstanbul oldu. Ardından 17 bin 117 konut satışı ile Ankara, 11 bin 116 konut satışı ile İzmir bulunuyor. Konut satışının en az olduğu il ise Hakkari ilidir. Hakkari'de Kasım ayında toplam 36 konut satışı gerçekleşti, bunu Ardahan 65 konut ile ve Bayburt 98 konut ile takip etti.

 

Yabancılara yapılan konut satışı yüzde 48 arttı

Kasım ayında yapılan konut satışlarının bir bölümü de yabancılara yapılan konut satışlarını içeriyor. Yabancılara yapılan konut satışları yaklaşık olarak yüzde 48 artarak 7 bin 363 oldu. Buna göre yapılan konut satışlarının yaklaşık yüzde 4'ü yabancılara yapıldı.

 

Yabancılar en çok İstanbul'dan konut aldı

Yabancıların İstanbul'dan aldığı konut sayısı Kasım ayında 2 bin 922 adet oldu. Buna ek olarak Antalya'dan 1917 konut, 428 konut satışı da Ankara'dan gerçekleştirildi. 

 

Kasım ayında en çok İranlılar konut aldı

Kasım ayında satılan konutların dağılımına baktığımızda en çok konutu İranlıların aldığını görüyoruz.  Kasım ayında İranlılar 1406 konut satın aldı. Irak 1075 konut ve Rusya 836 adet konut satın aldı.

 

Yabancılara konut satışı devam edecek mi?

Yabancılar TL ile kredi alabiliyor, tabi bunun için ikamet izni verilmiş olması lazım. TL ile kredi alındığında genellikle dövize karşı değer kaybedildiğinden çoğu yabancı rahatlıkla TL kredisi çekerek ev alabilmektedir. Bu yüzden yabancılara olan konut satışının devam edeceğini söyleyebiliriz, en azından Türk Lirası değer kaybetmeye devam ederse.

Etiketler
Yorumlar