Warren Buffet gibi yatırım nasıl yapılır?

Warren Buffet gibi yatırım nasıl yapılır? Oracle of Omaha'dan çok basit bir dizi kural ve ilke size yol gösterebilir ve başarılı bir yatırımcı olmanıza yardımcı olabilir.

Warren Buffet gibi yatırım nasıl yapılır?

Warren Buffett geçen yıl 90 yaşına girdi ve büyük yaşına rağmen hala genç ve yaşlı birçok yatırımcı için bir rehber.

"Sage of Omaha" ve onun yatırım konusundaki yetenekleri hakkında çok sayıda kitap, blog ve makale yayınlanmıştır.

Warren Buffett gibi yatırım yapmanın temellerini anlamak istiyorsanız, örneğin başarılı bir yatırımcı olmanın kurallarını özetlediği 1985 TV röportajından biri olan bu röportajı izleyebilirsiniz

İLK KURAL VE GÜVENLİK PAYI

Buffett'in düzenli olarak bahsettiği en önemli kurallardan biri "para kaybetmeyin" dir. İkinci kural, birinci kuralı asla unutmamaktır. "

Buffett için, herhangi bir yatırımcı için en önemli risk, sermayesinin kalıcı olarak kaybedilmesidir.

Yatırımınız yüzde 10 kaybederse, geri almak için yüzde 11 getiri sağlamanız gerekir. yüzde 50 kaybederseniz, dengeye geri dönmek için yüzde 100'e dönüş yapmanız gerekir.

Buffett, kendisini böyle bir riskten olabildiğince korumak için, akıl hocası Benjamin Graham tarafından oluşturulan ve “güvenlik marjı” (“Akıllı yatırımcı” kitabında bahsedilmiştir) adlı ilkeyi kullanır.

Bir şirketin içsel değerinin değerlendirilmesinde sizi olası hatalardan koruyacak bir tür indirimdir.

Dolayısıyla, bir şirketin veya bir şirketin bir parçası olan bir hissenin 100 değerinde olduğunu düşünüyorsanız, satın almadan önce borsa 80 veya 70 olarak teklif edene kadar beklersiniz.

Bu ilke, Morningstar analistlerinin kapsadıkları hisse senetlerine atadıkları yıldız derecelendirmesine de dahil edilmiştir.

SAKİN KALABİLİR MİSİN?

Buffett, iyi bir yatırımcının çok önemli iki psikolojik özelliğe sahip olması gerektiğini düşünüyor: disiplinli ve sabırlı olmak.

TV röportajında ​​Buffett, yatırım yapmak için "istikrarlı bir kişiliğe, kalabalığa veya kalabalığa karşı olmaktan zevk almayan bir öfkeye ihtiyacınız var" diyor.

“Doğru ya da haksız değilsin çünkü bin kişi sana katılıyor ya da katılmıyor. Haklısın çünkü gerçekleriniz ve mantığınız doğru. "

Bu, uzun süredir ortağı olan Charlie Munger'ın sık sık söylediği gibi, hem bir şirketten hisse alırken hem de her şey pahalı olduğunda ve aynı zamanda "arkanda oturabilmen" gerektiği anlamına gelir. Uygun fiyata hisse yok, bir süre yatırım yapmayacağınız fikrini kabul etmeniz gerekiyor.

Berkshire Hathaway'in yakın tarihi bunun çok güzel bir örneğidir. Şirket nakit biriktirdi ve son iki yıldır satın alacak bir iş bulamadı. Bunun yerine, kendi hissesini geri almayı tercih etti (sadece şirketlerin sahip olduğu bir lüks, ancak yine de paradan tasarruf edebilir ve zamanı geldiğinde onu harekete geçmeye hazırlayabilirsiniz).

Özetle:

Para yatırmanın ilk kuralını hatırlayın (yani, "Parayı boşa harcamayın").

Beceri çevrenizi bilin.

Sabırlı ve disiplinli olun.

Borsayı akıllıca kullanın.

Hisse senedi fiyatları hakkında çok sık endişelenmeyin.

“Herkes açgözlü olduğunda korkun. Herkes korktuğunda açgözlü olun ”(Buffett'den başka bir alıntı).

Ekonomik açığı ve yüksek, sürdürülebilir sermaye getirisi olan iyi şirketleri arayın.

Kaldıraçtan kaçının.

Çok fazla ve farklı alanlarda okuyun (finans dışındaki tüm disiplinler ilginçtir).

Önce kendi kararınızı verin ve başkalarının fikirlerine çok fazla güvenmeyin.

Etiketler