Vatandaşlar zor durumda! Açlık sınırı korkutan seviyede

Türk-İş verileri açıklandı. Buna göre Türkiye'de açlık sınırı asgari ücretin 1.745 TL üzerinde kaydedildi. Gıda sektöründe geçtiğimiz aya kıyasla yüzde 5,75 seviyesinde artış kaydedilirken, yıllık artış yüzde 130 seviyesine ulaştı.

Vatandaşlar zor durumda! Açlık sınırı korkutan seviyede

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) eylül ayına ilişkin 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre açlık sınırının 7 bin 245 lira olarak açıkladı. Böylelikle asgari ücretin 1.745 TL üzerinde gerçekleşti. Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark geçtiğimiz ayda 1.390 TL olarak kaydedilmişti.

Vatandaşlar zor durumda! Açlık sınırı korkutan seviyede - Resim : 1

Yoksulluk sınırı eylül ayında 23 bin 600 TL'ye yükseldi

Açıklanan verilere göre, dört kişilik bir hanenin yoksulluk sınırı eylül ayında 23 bin 600 liraya ulaşmış durumda. Geçtiğimiz aya yönelik yoksulluk sınırı ise 22 bin 442 TL olarak kaydedilmişti. 

Bunun yanında 2021 yılının ekim ayında dört kişilik bir hanenin yoksulluk sınırı 10 bin lira olarak kaydedilmişti. 

Küresel enflasyonun yükselmesiyle beraber resesyon endişeleri artarken yaşam maliyetleri özellikle gıda sektöründe oldukça arttı. Türk-İş tarafından yapılan açıklamaya göre bekar ve çalışan bir kişinin yaşama maliyeti aylık 9 bin 469 TL seviyesine yükseldi.

Vatandaşlar zor durumda! Açlık sınırı korkutan seviyede - Resim : 2

Yoksulluk kalıcı olabilir!

Yapılan açıklamada, Türk lirasının değer kaybetmesine dikkat çekilirken, fiyatların hız kesmeden yükseldiği belirtildi. Belirli maaş alan kişilerin yeterli ve sağlıklı düzeyde beslenemedikleri vurgulandı. Yüksek enflasyon tüm varlık, mal ve hizmet fiyatlarında dalgalanmalar yaşatırken, geçici yoksulluğun ilerleyen zamanda kalıcı bir hale gelebileceği belirtildi. 

Vatandaşlar zor durumda! Açlık sınırı korkutan seviyede - Resim : 3

Standartların yükselmesi için daha fazlasına ihtiyaç var

Küresel piyasalarda enflasyon yüksek seyrederken, yurt içinde merkez bankasının beklentileri gerçekleştiremediği için enflasyonist baskıları artırıyor. Yaşam maliyetlerinin yükselmesiyle beraber Ankara'da yaşanan bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetini karşılayabilmesi için 3.970 TL daha bulması gerekmekte.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler