Üreticiden markete fiyat farkı artıyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayında fiyatı artan ve düşen ürünleri tek tek belirterek yaşanılan fiyat farkında dikkat çekti.

Üreticiden markete fiyat farkı artıyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market fiyatları arasında uçuruma sürüklenen fiyat farkının her geçen gün daha da katlandığını belirtti. Şemsi Bayraktar, son verilere göre üretici ile market fiyatı arasındaki farkın yaklaşık 5 katına ulaştığını bildirdi.


Market raflarında yer alan 40 ürünün 34'ünün fiyatının artığının altını çizen Şemsi Bayraktar, altı ürünün ise fiyatında düşüş gözlemlendiğini belirtti. Fiyat farklarına bakıldığında ise en dikkat çeken ürünün elma olduğu görüldü. Elmada yaşanan fiyat farkı yüzde 456,81 olarak belirtildi.


Yaşanılan ve önlenemeyen fiyat farkları hakkında görüşlerini belirten Şemsi Bayraktar, "Elma 5,6 kat, limon 4,7 kat, marul 4,2 kat, maydanoz 4 kat, yeşil mercimek ve salatalık 3,5 kat, kuru fasulye 3,3 kat, kırmızı mercimek ve kuru incir 3,2 kat, karnabahar ve kuru üzüm 3,1 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Üreticide 2 lira olan elma 11 lira 14 kuruşa, 1 lira 70 kuruş olan limon 7 lira 92 kuruşa, 2 lira 90 kuruş olan marul 12 lira 22 kuruşa, 1 lira 14 kuruş olan maydanoz 4 lira 59 kuruşa, 8 lira 18 kuruş olan yeşil mercimek 28 lira 76 kuruşa, 4 lira 75 kuruş olan salatalık 16 lira 57 kuruşa satıldı" diye belirtti.


En fazla artış gösteren kuru soğan!


Marketlerde satışa sunulan ürünlerin tek tek artış rakamlarını dile getirerek yaşanılan farkları gözler önüne seren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Üreticide 32 ürününün 16’sında fiyat artışı olurken, 6’sında fiyat düşüşü görüldü. 10 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 157,55 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 74,58 ile karnabahar, yüzde 62,59 ile kuru kayısı, yüzde 50,43 ile patlıcan, yüzde 49,61 ile domates, yüzde 49,55 ile sivri biber, yüzde 43,55 ile elma, yüzde 42,07 ile yeşil soğan takip etti." diye konuştu.


En fazla düşüş yaşayan limon!


Birçok ürün hakkında açıklayıcı veriler kullanan Bayraktar, geçtiğimiz ay üretici fiyatlarında elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir ve sütte fiyat değişimi olmadığını belirtken, limonun yüzde 24,44 ile en ciddi düşüşü kaydettiğini söyledi.


Üreticiden fiyatları düşürmesi istendi!


Yaşanılan fiyat farklarının ve değişiminin nedenlerini sorgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, en büyük problemlerin başında üreticilerin yüksek fiyatlar belirlemesini gösterdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Kuru soğanda ihracat olmasından dolayı piyasa hareketlendi ve fiyatlar arttı. Patateste, Adana ilinde yaşanan don olayından dolayı, hasat tarihinde 1 ay gecikme yaşandı. Bununla birlikte diğer bölgelerde depodaki ürünlerin azalması fiyatı yükseltti. Domates, sivri biber, kabak, patlıcan mart ayı sıcaklıklarının düşük seyretmesiyle arzdaki azalma fiyatları artırdı. Karnabaharda sezon sonuna gelinmesi fiyatları artırdı. Havuçta arzdaki azalmayla fiyatlar yükseldi. Limonda şu anda savaştan dolayı alıcı bulunmaması fiyatları düşürdü. Marul, salatalık, maydanoz ve pırasadaki fiyat artışları talebi düşürdü. Talepteki azalma fiyatları aşağıya çekti" diye konuştu.


Son olarak vatandaşlardan bu konuda destek beklediğini belirten Bayraktar, üreticilerin yaşanacak daha büyük tehlikelerden önce fiyatları uygulanabilir baremlere indirmesini istedi. Marketlerde yer alan yüksek fiyatlı ürünlerin ise kamu kurumları tarafından sürekli denetlendiğini söyledi.