Türkiye'nin En Büyük Şirketi Hangisi?

Türkiye'nin en büyük şirketi hangisidir? Türkiye’nin en büyük şirketinde zirveyi Enerji Piyasaları İşletmesi A.Ş. aldı. EPİAŞ’ın net satış geliri167 milyar 126 milyon TL’ye çıkarak tarihi bir rekor kırdı. Türkiye'nin en büyük şirketlerinin listeleri yayınlandı. Türkiye'nin En Büyük Şirketi Hangisi?

Türkiye'nin En Büyük Şirketi Hangisi?

Türkiye'nin en büyük şirketi hangisidir? Türkiye’nin en büyük şirketinde zirveyi Enerji Piyasaları İşletmesi A.Ş. aldı. EPİAŞ’ın net satış geliri 167 milyar 126 milyon TL’ye çıkarak tarihi bir rekor kırdı.

Türkiye'nin en büyük şirketlerinin listeleri yayınlandı. Listeler üzerinde şirket hakkında önemli veriler bulunur. Büyük şirketler, pandeminin etkilerine rağmen hızlı büyümeyi başardı. Dev şirketlerin satışları, bir önceki yıla göre %65,7 oranında arttı.

Türkiye'nin En Büyük Şirketi Hangisi?

Türkiye'nin En Büyük Şirketi Hangisi? Sorusu son dönemlerde oldukça çok araştırılan ve merak  edilen konular arasında yerini almayı başardı. Birçok şirketin listede isminin yer aldığını görebilmek mümkün. Sizler için Türkiye'nin En Büyük Şirketi Hangisi? Sorusunu başlıklar halinde yanıtlıyoruz.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. Kimin?

Türkiye'nin en büyük şirketi hangisidir? EPİAŞ hisse oranlarına bakıldığı zaman TEİAŞ'ın %30, B Grubunun %30 ve C Grubu %4,16 hisseye sahip olduğunu görüyoruz.Enerji piyasaları giderek gelişmeye devam ediyor. Serbest ve rekabetçi piyasanın ortaya çıkması sonrasında özelleştirmeler kapsamında özel sektör daha aktif bir şekilde yer aldı.

Enerji Piyasası Nedir?

Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ya da petrol gibi enerji kaynaklarının iletim ve dağıtım fiyatlarının belirlendiği platforma enerji piyasası adı verilir.

Türkiye’de Enerji Piyasası Ne Zaman Faaliyete Geçti?

Yap İşlet Devret Kanunu, Türkiye’deki enerji piyasasının ilk hizmete açılışı olarak sayılıyor.2011 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kurularak piyasanın temelleri atıldı. TEİAŞ hem iletim hem de piyasa işletim lisansına sahiptir.

Enerji Piyasası Aktörleri Kimlerdir?

Günümüzde en çok elektrik enerjisi tüketiliyor. Elektrik dışında ise ısınma, ulaşım ve sanayi faaliyetleri ihtiyaçları da enerji kaynaklarından alınıyor.Elektrik Piyasası Kanunu’na göre lisans alarak;

·         Üretim,

·         İletim,

·         Dağıtım,

·         Toptan satış,

·         Perakende satış,

·         İthalat ve ihracat faaliyetleri gerçekleştirilebilir.

Enerji Piyasası’nda önemli aktörler şu şekildedir;

·         Enerji Üretim A.Ş.

·         Özel şirketler,

·         TETAŞ,

·         EPİAŞ,

·         Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu,

·         Enerji ve Tabii Bakanlığı,

·         TEİAŞ,

·         Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi,

·         Tüketiciler yer alır.

Enerji Üretim A.Ş

Enerji üretim faaliyetleri kamu ve özel şirketler tarafından tamamlanıyor. EÜAŞ, kamuya ait elektrik santrallerindeki üretimi gerçekleştirir. Bu hak sadece termik ve hidroelektrik santralleri tarafından kullanılıyor.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.

Elektrik santrallerinde üretilen enerji trafo merkezlerine iletilir. İletim işlemlerinden TEİAŞ sorumludur. Elektrik frekansını 50 Hz seviyesinde tutmak için TEİAŞ bünyesindeki Milli Yük Tevzi Merkezi’nden destek alınır.TEİAŞ, sistem işletmecisidir. Bununla beraber iletim hattı kayıplarını satın almakla yükümlüdür.

TEDAŞ

Dağıtım bölgesindeki sayaçların okunması, bakımı ve genel aydınlatmasından TEDAŞ sorumludur. Elektrik dağıtım faaliyetleri Türkiye’de 21 farklı bölgeye ayrılmıştır. TEDAŞ’a ait olmak kaydıyla bu şirketlerin işletme hakkı özel sektöre devredildi. TEDAŞ dağıtım şirketlerinin denetiminden sorumlu şirkettir.

TETAŞ

TETAŞ elektriğin serbest tüketicilere satışına, ithalat ve ihracatına da destek verir. Elektriğin toptan satışını TETAŞ gerçekleştirir. TETAŞ satın aldığı elektriği iletim hattına doğrudan müşterilere satar.Perakende satış için alınan lisans üzerinden tedarikçi şirketler bölge sınırlaması olmadan serbest tüketicilere satış gerçekleştirebilir.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.

Piyasa işletmecisidir. Piyasa işletim faaliyeti ve maliyetlerini belirler. Piyasa işletiminden EPİAŞ sorumludur. EPİAŞ’ın başlıca amacı enerji piyasalarının etkin, şeffaf ve güvenilir şekilde işletilmesidir. EPİAŞ ayrıca uluslararası elektrik piyasalarına üye olma hakkı da bulunur.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu

2001 yılında kurulmuştur. Enerji piyasasında teşkilat ve görevleri düzenler. EPDK, elektrik, doğal gaz, petrol ve LPG piyasalarında bulunan tüm faaliyetleri düzenler. Kurumun temel amacı sorumlu olduğu enerji kaynaklarını kaliteden ödün vermeden çevreye saygılı bir şekilde iletmektir.

EPİAŞ’ın Görevleri

Enerji piyasalarında yapılan işlemleri düzenlemekle sorumlu Epiaş’ın piyasa üzerinde farklı yetkilere sahiptir. Bu yetkiler.

·         EPDK’nın belirlemiş olduğu enerji piyasalarının faaliyetlerini etkin, şeffaf ve güvenilir şekilde sunmak,

·         Şirketlerin enerji piyasalarında faaliyet gösterebilmesi için kayıt işlemlerini yapmak,

·         Enerji piyasa katılımcılarını bilgilendirmek,

·         Dengesizlik ve mali uzlaştırma işlemlerini yapmak,

·         Piyasaya ilişkin verileri şeffaf bir şekilde yayınlamak,

·         Piyasa işletim tarifelerini belirlemek.

EPİAŞ Şeffaflık Platformu

EPİAŞ’ın en önemli görevi piyasaya ilişkin verilerin şeffaf ve güvenilir bir şekilde yayınlanmasını sağlamaktır. 2016 yılında kurulan EPİAŞ piyasa katılımcılarının bilgiye eşit şekilde erişebilmesini sağlar. Şeffaflık platformuna https://seffaflik.epias.com.tr/transparency/ üzerinden sizde erişim sağlayabilirsiniz.

EPİAŞ Raporları

Epiaş Şeffaflık Platformu, fırsat eşitliği sunmak için kuruldu. EPİAŞ enerji sektöründe piyasaya ilişkin analizlerini de yayınlıyor. https://rapor.epias.com.tr/rapor/ adresinden EPİAŞ’ın günlük piyasa analizlerine göz atabilirsiniz.

EPİAŞ Arıza

Büyük kapasiteli santrallerin bakıma girmesi veya beklenmeyen bir arıza durumlarında elektrik iletim problemleri ortaya çıkabilir. Elektrik üretim santralleri bakım ve arıza durumlarını TEİAŞ’ a bildirir. EPİAŞ bakım ya da arıza bildirimi yapan üretim tesislerinin taleplerini internet üzerinde yayınlar.

EPİAŞ Giriş

Türkiye'nin en büyük şirketi hangisidir? Türkiye’nin en büyük şirketi EPİAŞ’tır. Enerji faaliyetlerinin tamamı bu şirket üzerinden yönetilmektedir. Enerji dağıtımı EPİAŞ’ın sağlamış olduğu platformlar üzerinden gerçekleştirilir. Şeffaflık platformu ve EPİAŞ Raporları herkesin erişimine açıktır.Enerji piyasalarında işlem yapmak için mutlaka EPDK üzerinden lisans alması gerekir. Lisanslı piyasa katılımcıları, piyasa katılım anlaşmasını yaparak hizmet verebiliyor. Piyasa katılım anlaşmasının yapılmış olması gün içi piyasalarda işlem yapması için yeterli değildir. Bu gibi piyasalar üzerinde işlem yapabilmek için katılım anlaşması imzalanması gerekir. Tüzel kişilik kaydı bulunan şirketler EPİAŞ platformları üzerinden giriş yapabiliyor. Katılımcılar işlem yapacakları platforma kullanıcı ve şifre bilgileri ile giriş yapabilir. EPİAŞ 2022 yılında da TÜPRAŞ’ı geçerek en değerli Türk şirketi olmayı başarmıştır. Enerjiye artan ihtiyaçlar nedeniyle şirketin daha da büyüyeceği ön görülüyor.