Piyasalar için 'faiz haftası' geliyor! Gelecek haftanın gündeminde neler var?

Gelecek hafta Türkiye dahil tüm piyasalar için faiz kararları ön planda olacak. Yurt içinde TCMB'nin faiz kararı merakla beklenirken yurt dışında da Fed'in faiz kararı piyasaların odağında yer alıyor. Türkiye ve ABD'nin yanında Euro Bölgesi ve İngiltere'de de faiz kararları açıklanacak.

Piyasalar için 'faiz haftası' geliyor! Gelecek haftanın gündeminde neler var?

Faiz kararı ne zaman açıklanacak, Merkez Bankasının faiz kararı ne olacak gibi sorular hali hazırda piyasaların gündemindeyken TCMB faizi yükseltecek mi merak ediliyor. Öte yandan Fed'in faiz kararı ne olacak, ABD'den çıkacak faiz kararı bu hafta takip edilecek veriler arasında. Bu hafta pek çok ülke ve bölgede faiz kararları açıklanacak. 

Önümüzdeki hafta Türkiye ve küresel piyasalarda merkez bankaları için 'Faiz Haftası' olacak. Başta Türkiye olmak üzere ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi olacak şekilde toplam 22 merkez bankasının faiz kararı açıklanacak. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararına göre bu sayı 30'a yükselebilecek.

Faiz kararlarının yanında yurt içi piyasalarda sanayi üretimi, perakende satışlar, ödemeler dengesi ve bütçe rakamları gibi öne çıkan veriler bulunuyor.

Yurt dışında ise ABD'de üretici fiyatları ve perakende satış verileri ön planda olacak.

ABD Fed'e odaklandı

ABD, Fed'in faiz kararına odaklanacak

ABD'de New York borsası Omicron varyantındaki belirsizliklerin hafiflemesi ve beklentiler doğrultusunda gerçekleşen enflasyon verileriyle yükseliş seyrinde hareket ederken, SP500 Endeksi haftayı rekorla tamamladı. Önümüzdeki hafta ise Çarşamba günü açıklanacak olan Fed'in faiz kararı ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasıyla beraber yoğun veri gündemi takip edilecek. 

Fed'in faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmiyor. Ayrıca varlık alım hızını biraz daha azaltacağı beklenirken, Powell'ın açıklamalarında da Fed'in para politikasına ilişkin ipuçları aranacak. 

Avrupa piyasalarında ECB ve BoE ön planda olacak 

Avrupa piyasalarında ECB ve BoE ön planda olacak 

Avrupa'da koronavirüs salgınında Omicron varyantından ötürü artan kısıtlamalar piyasalardaki yükseliş seyrine ket vursa da Avrupa borsaları yukarı yönlü seyretti.

Önümüzdeki hafta ise ECB ve İngiltere Merkez Bankasının faiz kararlarıyla ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları takip edilecek. 

ECB ve BoE'nin faiz oranlarında değişiklik beklenmiyor. Fakat varlık alımlarına yönelik politikalar çeşitlilik gösterebilir. 

13 Aralık Pazartesi

Haftanın ilk gününde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önemli veriler yayınlayacak.

10.00 - TÜİK sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini paylaşacak.

TCMB ise aynı dakikalarda Ödemeler Dengesi raporunu yayınlayacak.

10.00 - Sanayi üretimi eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 gerilerken yıllık yüzde 8,9 artış kaydetmişti.

Yurt içinde diğer bir gündem ise Hazine ihalesi olacak. Hazine, 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvili yeniden piyasaya sunacak. Bir önceki ihalede ortalama faiz yüzde 20,77 seviyesine kadar çıkmıştı.

02.50 - Erken saatlerde piyasalar Japonya'dan gelecek önemli bir veriye odaklanacak; 3 Ayda bir açıklanan Tankan Anketi sonuçları açıklanacak. Tankan Büyük İmalatçılar Endeksi bir önceki dönem 18 puan düzeyinde gerçekleşmişti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık "Petrol Piyasası Raporu" açıklanacak.

14 Aralık Salı

10.00 - TÜİK konut satışları ve Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerini duyuracak. Konut satışları Ekim ayında yıllık yüzde 14,9 artışla 137 bin 401 düzeyine yükselmişti.

Hazine, 2 yıl vadeli kira sertifikasını doğrudan satarken, 9 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili ihaleye çıkaracak. Bir önceki TÜFE'ye endeksli aynı vadeli tahvilde ortalama dönemsel faiz oranı yüzde 3,30 olarak gerçekleşmişti.

07.30 - Asya'da Japonya'dan gelecek final sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı rakamları izlenecek.

10.00 - Avrupa piyasaları güne İngiltere'den gelecek iş gücü rakamları ile başlayacak. Ülkede işsizlik oranı en son yüzde 4,3 düzeyinde gerçekleşmişti.

12.00 - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), aylık "Petrol Piyasası" raporunu yayınlayacak. 

13.00 - Avrupa'da en önemli veri Euro Bölgesi sanayi üretimi rakamları olacak. Euro Bölgesinde eylül ayında bir önceki aya göre sanayi üretimi yüzde 0,2 azalırken, yıllık bazda baz etkisiyle yüzde 5,2 oranında yükselmişti.

16.00 - Macaristan Merkez Bankası (MNB) faiz kararını açıklayacak. MNB, son 6 toplantısında üst üste faiz artışına girmiş ve yıl başında yüzde 0,60 olan gösterge faizi yüzde 2,10 seviyesine kadar çıkarmıştı.

16.30 - ABD'de üretici enflasyonu analistler tarafından yakından izlenecek. Üretici fiyatları Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6, yıllık yüzde 8,6 artış kaydetmişti.

ABD'nin diğer verisi NFIB Küçük İşletmeler Güven Endeksi olacak. Endeks en son 98,2 puan ile 100 puanın altında kalmaya devam etmişti.

15 Aralık Çarşamba

10.00 - TÜİK ücretli çalışan istatistiklerini yayınlayacak.

11.00 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, kasım ayına yönelik bütçe rakamlarını duyuracak. Bütçe dengesi Ekim ayında 17,41 milyar TL, faiz dışı denge 3,11 milyar TL açık vermişti.

00.30 - Günün erken saatlerinde petrol analistleri tarafından yakından takip edilen ABD'nin API petrol stokları verisi gelecek.

Asya piyasaları Çin'den gelecek verilere odaklanacak. Yeni konut fiyatları, sanayi üretimi, perakende satışlar, konut satışları, sabit yatırımlar yayınlanacak. 

Analistler Avrupa piyasalarında İngiltere'den gelecek önemli verilerle güne başlayacaklar. İngiltere'de tüketici, üretici ve perakende fiyatlar açıklanacak. Tüketici fiyatları ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1, yıllık yüzde 4,2 artış kaydetmişti.

22.00 - Akşam saatlerinde günün en önemli gündemi olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı açıklanacak. Fed faizi 2020 yılının mart ayından bu yana yüzde 0,00 - 0,25 seviyesinde tutuluyor. Faiz kararıyla beraber makroekonomik veriler de açıklanacak.

22.30 - Toplantıdan sonra Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısı takip edilecek.

16 Aralık Perşembe

10.00 - TCMB, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını açıklayacak.

Yurt içinde merakla beklenen Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak. TCMB, ağustos ayından bu yana faizi 400 baz puan aşağı çekerken yüzde 15,00 seviyesine kadar indirdi.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayınlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak takip edilecek.

13.00 - Euro Bölgesi ticaret ve İşgücü Maliyet Endeksi, Avrupa piyasalarında beklenen diğer veriler olacak.

15.00 - Günün TCMB ile beraber diğer iki faiz kararı İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından açıklanacak. BoE, 2020 yılının mart ayından bu yana 14 toplantısında faizi yüzde 0,10 seviyesinde tutuyor .

15.45 - ECB, 2016 yılının mart ayından bu yana sıfır faiz uygulamaya devam ediyor.

ABD'de işsizlik başvuruları, konut başlangıçları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi, sanayi üretimi, doğal gaz stokları, Kansas Fed İmalat Endeksi gibi önemli veriler öne çıkıyor.

17 Aralık Cuma

10.00 - TCMB kısa vadeli dış borç istatistiklerini, TOBB kurulan ve kapanan şirket rakamlarını yayımlayacak.

Haftanın son önemli faiz kararı Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından açıklanacak. BoJ, 2016 yılı başından bu yana eksi faiz uygulayarak, yüzde -0,10 seviyesinde tutuyor.

10.00 - Avrupa'da analistler öncelikle Almanya'dan gelecek üretici enflasyonu rakamlarına bakacak. Almanya'da ekim ayında üretici fiyatları aylık yüzde 3,8 artarken, yıllık artış yüzde 18,4 olmuş ve son 70 yılın en yüksek seviyesine ulaşılmıştı.

10.00 - Aynı saatte İngiltere'den perakende satış rakamları açıklanacak.

12.00 - Almanya'dan günün diğer önemli verisi Ifo tarafından açıklanacak. Analistlerin dikkatle takip ettiği Ifo İş Ortamı Endeksi verisi ekranlara düşecek. Kasım ayında Endeks 96,5 düzeyinde gerçekleşmişti.

13.00 - Euro Bölgesi için final tüketici fiyatları ve inşaat üretimi rakamları takvimde yer alıyor.

13.30 - Rusya Merkez Bankası (CBR), faiz kararını açıklayacak.

21.00 - ABD'de beklenen bir veri bulunmazken, Baker Hughes'in her hafta açıkladığı sondaj kule sayıları verisi petrol işlemcileri tarafından takip edilecek.

Etiketler