Türk Lirası reel değerinde yükseliş devam ediyor!

Açıklanan veriler doğrultusunda Türk Lirası reel değerinde yükseliş devam ediyor. Ocak ayının ardından yükselişini koruyan Türk Lirası, Mart ayını yükselişle tamamladı.

Türk Lirası reel değerinde yükseliş devam ediyor!

Son açıklanan veriler neticesinde Türk Lirası'nın reel değeri Mart ayında artış gösterdi. Türk Lirası'ndaki yükselişi temsil eden reel efektif döviz kuru 54,01'e seviyelerine ulaştı. Son dönemlerde yaşanılan Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle Aralık ayında 48,10 seviyelerine inen reel efektif döviz kuru, Ocak ayında 52,37 seviyelerine ulaşırken, Şubat ayını ise 53,92 ile tamamladı. Son aylarda düzenli olarak artış gösteren reel efektif döviz kuru göstergesi geçtiğimiz ayı ise 54,01 ile noktaladı.

Aralık ayında dolara karşı ciddi bir değer kaybı yaşayan Türk Lirası, dolar/lira karşılaştırmasında 18,40 seviyelerine ulaşmıştı. Dolar karşısındaki düşüş aynı zamanda birçok para birimine karşı da aynı şekilde düşüşle ilerlemişti. Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı'nın bizzat yürüttüğü Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile Türk Lirasına olan ilginin artmasıyla son üç ayki dip seviyeden de uzaklaşılmış oldu. Hazine Bakanı Nureddin Nebati'de dün yaptığı açıklamalarla Kur Korumalı Mevduat hesaplarında 695 milyar Türk Lirası seviyelerine ulaşıldığını belirtmişti.

Reel efektif döviz kuru nedir?

Reel efektif döviz kuru, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından şöyle tanımlanmaktadır:

"Nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir. Ağırlıklar ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir. Reel efektif döviz kuru ise nominal efektif döviz kurundaki nispi fiyat etkileri arındırılarak elde edilmektedir."

Reel efektif döviz kuru nasıl hesaplanır?

Dış ticarette önemli bir paya sahip olan ülkelerin para birimleriyle oluşturulan sepet, ikili ticaret akımları doğrultusunda ağırlıklı fiyatları ortaya çıkarmaktadır. Çıkan veriler nezdinde Türk Lirası ile döviz kuru hesaplanmaktadır. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri çıkarılarak reel efektif döviz kuru bulunmaktadır.