Türk ekonomisi rekor kırıyor!

Bakan Muş, ''Türkiye ekonomisi 21,7 oranında büyüyerek rekor kırdı'' dedi.

Türk ekonomisi rekor kırıyor!

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Türkiye ekonomisi, 2021 senesinin ilk çeyreğinde yüzde 7,2; ikinci çeyrekte ise yüzde 21,7 oranında büyüyerek rekor kaydetmiştir" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçelerini görüşmek üzere toplandı. Komisyona sunum yapan Ticaret Bakanı Muş, Covid-19 salgınının ekonomi üstündeki etkisinden bahsederek, "Tedarik zincirlerinin işleyişinde ezberler bozulmuş, global ekonomi ikinci dünya savaşından bu yana en büyük sınaması ile karşı karşıya kalmıştır. Hükümetimizin aşı tedarikine yönelik girişimleri ve sağlık personelimizin özverili gayretleriyle, Türkiye aşılama oranlarında dünyada önde gelen ülkelerden biri olmuştur" dedi.

Türkiye ekonomisi, 1 milyon 600 bin ilave istihdam yarattı!

Enflasyonda yaşanan artışa da değinen Bakan Muş, "Bu dönemde özellikle lojistik ve enerji maliyetleri ile temel gıda ve endüstriyel emtia fiyatlarında şiddetli artışlar gözlemliyoruz. Özellikle doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki yükselişler 3'üncü çeyrek itibarıyla tedirgin edici seviyelere yükselmiştir. Enerji fiyatlarındaki yükselişte kuraklık gibi iklim koşullarındaki değişimlerin beraberinde global ekonomideki toparlanma kaynaklı enerji talebindeki artış etkili olmaktadır. Söz konusu fiyat artışları, arz talep dengesizlikleri ve tedarik zincirindeki aksamalar tüm ülkelerin üretim sürecinde önemli bir risk unsuru oluşturmayı devam ettirmektedir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi, 2021 senesinin ilk çeyreğinde yüzde 7,2; ikinci çeyrekte ise yüzde 21,7 oranında büyüyerek rekor kaydetmiştir. Bu değerler ile Türkiye ekonomisi global kuruluşların tahminlerinin bir hayli üstünde performans göstermektedir. IMF Ekim Görünüm Raporu'nda 2021 yılı büyüme tahminlerinde, G-20 ülkeleri içerisinde en yüksek artışı Türkiye ekonomisi için yapmıştır" ifadelerini kullandı.

Türk Ekonomisi 1.5 Milyon Kişiye Ek İstihdam Yarattı

Pandemi öncesine göre Türkiye ekonomisinin, 2021 Eylül ayı itibarıyla 1 000 000 600 binin üstünde ilave istihdam yarattığını kaydeden Bakan Muş, şunları söyledi:

"Yaratılan bu ilave istihdamın yaklaşık yarısı sanayi sektöründen kaynaklanmıştır. Pandeminin etkisiyle yüzde 61,9 düzeyine kadar gerileyen imalat sanayii kapasite kullanım oranı, ihracat artışından aldığı önemli destekle pandemi öncesi düzeyini de yüzde 76,6 aşarak ekim ayı itibarıyla yüzde 77,5 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu durum, üreten ve dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine ulaşma noktasında ne kadar doğru adımlar attığımızın en önemli göstergelerinden birisidir. İhracatımızdaki hızlı yükseliş ve ihracatın tetiklediği üretim artışıyla ivme kazanan yeni yatırımlar ile 2021 yıl sonunda Orta Vadeli Program (OVP) büyüme hedefi olan yüzde 9 seviyesini de aşacağımıza inanıyoruz. İhracat, üretim, yatırım ve istihdam temellerinde büyüyen ekonomimizle kalkınmayı toplumumuzun tüm kesimlerine yaymak üzere var gücümüz ile çalışmaktayız."

Etiketler