Tropikal meyve fiyatları uçtu: Tanesi 40 liradan satılıyor!

Türkiye'de en çok tropikal meyvenin üretildiği yer olarak bilinen Gazipaşa ilçesinde 42 çeşit tropikal meyvenin üretim alanları giderek artış gösteriyor. Bazı tropikal meyvelerin tanesi 40 liradan satılmaya devam ediyor.

Tropikal meyve fiyatları uçtu: Tanesi 40 liradan satılıyor!

Meyvelerin kralı mango!

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde tropikal meyve üretimi son yıllarda neredeyse iki kat artış göstermiş durumda. Sera ve açık alanda yetiştirilen 42 ayrı tropikal meyvenin üretimi hızla devam ediyor. Gazipaşa bölgesinde en yaygın olarak yetiştirilen meyve muz ve avokado olmakla birlikte, logan, lichi, Hindistan cevizi, jackfruit, druian, white sapote, karambola, wampei, shermoya, atemoya, umburella, roseapple, kivi, gouva, çilek, graoviola, kurt üzümü, pomelo vb. toplam 42 çeşit ürün yetiştirilmeye devam ediyor. 

En çok kazandıran meyve mango

Örtülü ve açık alanda meyve 42 çeşit tropikal meyve üreten çiftçilerin en gözde meyvesi ise mango olduğu öğreniliyor. 12 ay ürün verebilen mangoya yönelimin giderek artış gösterdiği söyleniyor. Adet fiyatının 40 lira olduğu söylenen mangoyu yurt dışına da satış işlemlerinin çok avantajlı olduğu dile getiriliyor.

Yaklaşık 300 mango ağacı olan bir çiftçinin bu yıl ortalama olarak 300 bin lira gelir beklentisi olduğu dile getirildi. 

Yurt dışına satış sürecinde ise Türkiye'nin diğer ülkelere nazaran avantajının Ağustos ve Aralık arasındaki tüm aylarda da hasat alınabilmesi olduğunu dile getiren Mango üreticisi çiftçiler, mangonun hem örtülü alanda hem de açık alanda üretilebilmesine uyum sağladığını bu da mangonun giderek daha fazla üretilebilmesi için bir avantaj olduğunu dile getiriyor.

Market fiyatının çok daha pahalı olduğu bilinen mangonun direkt yerinde satışı içinse adet başı 40 TL fiyatı olması vatandaşların mangoyu sürekli tüketim aracı olarak kullanamamasına neden oluyor.

Etiketler