Trend çizgileri nedir? Nasıl kullanılır?

Trend kırılımları teknik analiz ile para kazanmanın en kolay yöntemi olarak bilinir... Trend çizgilerin nasıl çizildiği şimdi haberimizde...

Trend çizgileri nedir? Nasıl kullanılır?

Finansal piyasalarda, trend çizgileri grafikler üzerinde çizilen eğirilerdir. Belirli veri noktarlarını birbirlerine bağlayarak, grafiği kullanıcılarının ve alım satım yapan kişilerin fiyat hareketlerini görsel anlamda yön tayin etmek için kullandığı bir sistemdir. Trendik çizgileri teknik analizin en temel araçlarından biridir. Trend çizgisi olmayan bir grafik temel anlamda çok birşey ifade etmez. Trend çizimleri, menkul kyımetler, borsalar, kripto paralar ve itibari paralar başta olmak üzere tüm para piyasalarında kullanıma açıktır ve teknik analiz kullanan herkesin ilk başvurduğu yöntemlerden biridir.

Trend çizgilerini kendi içinde iki başlık altında incelemek mümkündür. Yükselen ve alçalan. İsminden de anlaşılacağı gibi yukarı trendli bir eğri daha aşağıda belirtilen bir grafik noktasından daha yukarıdaki bir noktaya doğru çizilir. Bu çizgiler, aşağıda gösterildiği gibi iki veya daha fazla dip noktayı birleştirir. Her bir dip için destek her bir tepe için direnç demek mümkündür. 

 * Yükselen Trend

Trend çizgileri nedir? Nasıl kullanılır? - Resim : 1

Yükselen Trend için eğri ne kadar dik ise yön o kadar güçlü demektir. En çok para kazandırma ihtimalinin olduğu ve alım yapılması gerekilen yer ise yükselen trendin dibi olan noktalardır trend kırılımı olduğu takdirde ise zarar kes yapmak için daha kolay fırsat bulmuş olunur ve trendin tepesinden alan bir yatırımcıya göre çok az zarar edilir.

* Düşen Trend

Yükselen trendin aksine çizgiler grafik üzerinde yükselen değil aşağı yönlü eğriler çizilir destek noktalar değil tepeler üzerinden geçen bir eğri olur. Bu eğri doğrultusunda geçilemeyen tepeler düşüş trendinin devam ettiğini gösterir. Direnç kırılır ve yeni bir trend oluşumu yaşanırsa bu duruma ise ''Trend Kırılımı'' denir. 

Trend Çizgileri Nasıl Çizilir?

Bir grafiğin dip ve tepe merrkezlerine dayanan trend çizgileri, fiyatın hangi noktalarda mevcut trendin kısa süreliğine dışına çıktığını, trendi zorladığını ve sonra geri döndüğünü gösterir. Gelecekteki önemli seviyeleri tahmin edebilmek için çizgi uzatılabilir. Trend çizgisi, kırılmadığı müddetçe geçerli olarak kabul edilir.

Trend eğrileri veya çizgileri tüm veri grafiklerinde kullanılabilir, genel olarak piyasanın belli bir dönem arsındaki fiyatıyla ilişkilendirilir. Bu da çizgiler sayesinde piyasa arz ve talebi hakkında öngörü hakkında net fikirler edinilebileceği anlamına gelir. Doğal olarak yukarı yönlü trend çizgileri artan bir alım gücünü gösterir. Aşağı yönlü trend çizgileri ise fiyatlarda tutarlı düşüşlerle ilişkili olduklarından tam tersi bir durumu ifade eder. Teknik analiz aynı grafikte birden fazla analist tarafından çok farklı yorumlanabilir bu yüzden teknik analiz özneldir. Dolasıyıla teknik analizin risklerini azaltmak için temel analizle birleştirmek riskleri azaltabileceği gibi farklı analistleri bir araya getirebilir.

Etiketler