TL mevduatlara geçiş tebliğinde düzenlemeye gidildi

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan iki ayrı Merkez Bankası tebliğine göre, Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesine yönelik tebliğlerde değişiklik yapıldı.

TL mevduatlara geçiş tebliğinde düzenlemeye gidildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesine yönelik tebliğlerde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugün yayınlanan sayısında yer alarak yürürlüğe girdi.

TL Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklikler çerçevesinde, 'dönüşüm kuru' ve 'vade sonu kuru' kavramları yeniden tanımlandı.

Tebliğde dönüşüm kurunun karşılığı, ''Döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında yer alan dövizin Türk Lirası'na çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kurunu'' olarak değiştirildi. Vade sonu kuru ise ''Türk Lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kurunu'' şeklinde tanımlandı. 

Böylelikle döviz alış kuru ve vade sonu kuru tanımlarında ''Saat 11.00'de Merkez Bankası tarafından ilan edilen'' ifadeleri çıkarıldı ve bunun yerine ''Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen'' cümlesi getirildi. 

Tebliğin döviz tevdiat hesapları ve katılım fonlarının, vadeli TL mevduat ya da katılma hesaplarına dönüşümüne yönelik bölümünde de düzenleme yapıldı. 

TL mevduatlara geçiş tebliğinde düzenlemeye gidildi

Bu düzenleme ile katılma hesabına sağlanacak getirinin TCMB'nin katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri çerçevesinde yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması durumunda aradaki farkı, katılım bankası karşılayabilecek. Karşılanmayan kısım için Merkez Bankası tarafından ödeme gerçekleştirilmeyecek.

Bu fark önceden katılım bankalarının TCMB ile açık piyasa işlemleri çerçevesinde yaptıkları bir hafta vadeli repo işlemlerinde oluşan maliyete göre hesaplanıyordu.

Ayrıca tebliğde, ''Vade sonunda Türk Lirası mevduat ya da katılma hesabı sahibine anapara ile faiz ya da kar payı banka tarafından ödenir.'' maddesi de ''Vade sonunda Türk Lirası mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenir.'' olarak değiştirildi. 

Altın Hesaplarından TL Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik

Merkez Bankasının, Altın Hesaplarından TL Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de gerçekleştirdiği değişiklikler bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklik çerçevesinde tebliğin tanımlar kısmında 'dönüşüm fiyatı' ile 'vade sonu fiyatı' ifadelerinin tanımından, ''Saat 11.00'de Merkez Bankası tarafından ilan edilen'' kısmı çıkarıldı. 

Sonuç olarak yeni tebliğde dönüşüm fiyatı, ''Altın hesaplarında bulunan altının Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını", vade sonu fiyatı ise "Türk lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını" olarak tanımlandı. 

(Resmi Gazete https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/12/20211231-22.htm)

Etiketler