Altınını TL'ye çevirene destek geliyor! Resmi Gazete'de yayınlandı

Altın hesaplarının Türk Lirası mevduat hesaplarına çevrilmesinin desteklenmesine yönelik tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı.

Altınını TL'ye çevirene destek geliyor! Resmi Gazete'de yayınlandı

Dövizden sonra altınlarını Türk Lirası'na çevirmek isteyenlere de destek verileceği bildirildi. Resmi Gazete'te yayınlanan karara göre her gün saat 11.00'de TCMB tarafından gram altın alım fiyatı açıklanacak. Açılacak hesaplar 3,6 ve 12 ay vadeli şekilde olacak. Detaylar...

Altınlar TL'ye çevrilecek

Tebliğ, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarının TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi durumunda, mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe yönelik usun ve esasları düzenliyor.

Buna göre, 28 Aralık tarihinde mevcut altın hesapları ile bu tarihin ardından açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi durumunda dönüşüm fiyatı üzerinden TL'ye çevrilecek. Bankanın bu işlem sonucunda sağlanan altın, dönüşüm fiyatı üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınacak ve karşılığı olan Türk Lirası söz konusu bankaya aktarılacak. 

Altın hesaplarının TL'ye çevrilmesinde TCMB'nin o gün saat 11.00'de ilan edeceği gram altın fiyatı esas alınacak.

Altınını TL'ye çevirene destek geliyor! Resmi Gazete'de yayınlandı

3, 6 ya da 12 ay vadeli olabilecek

Banka tarafından 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl vadeli TL mevduat ya da katılma hesabı açılacak. Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankası tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (yüzde 14) altında olmayacak.

Katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri çerçevesinde yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadiyle alım işlemlerinde meydana gelen maliyetten düşük olması durumunda aradaki farkı katılım bankacılığı esasları kapsamında katılım bankası karşılayabilecek. Karşılanmayan kısım için TCMB tarafından ödeme yapılmayacak. 

Altınını TL'ye çevirene destek geliyor! Resmi Gazete'de yayınlandı

Banka tarafından ödenecek

Vade sonunda TL mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek. 

Vade sonundaki fiyatın dönüşüm fiyatından yüksek olması ve fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz ya da kâr payından yüksek olması hâlinde, fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz ya da kâr payı düşülerek hesaplanan tutar TCMV tarafından mevduat ya da katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya transfer edilecek.

TL mevduat ya da katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması durumunda Merkez Bankası tarafından fiyat farkına yönelik ödeme yapılmayacak.

Etiketler