Tesla hissesi nasıl alınır?

Tesla hissesi 1017 dolara satılmaktadır, bu da güncel kurla 14 bin lira eder. Yani bir TESLA hissesi alabilmek için en az 14 bin TL sermayenizin olması gerekir. Peki dünyanın en değerli şirketine nasıl yatırım yapılır? Tesla hissesi nasıl alınır?

Tesla hissesi nasıl alınır?

Tesla, Elon Musk'ın sahibi olduğu elektrikli araç üreten bir firmadır. Piyasa değeri 1 trilyon dolar olan Tesla, dünyanın en değerli şirketleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda şirketin sahibi olan Elon Musk, 297 milyar dolarlık servetin sahibi olarak dünyanın en zengin insanıdır. Peki dünyanın en değerli şirketine nasıl yatırım yapılır? Tesla hissesi nasıl alınır?

Belirli Bir Sermayeniz Olmalı

Tesla hissesi 1017 dolara satılmaktadır, bu da güncel kurla 14 bin lira eder. Yani bir TESLA hissesi alabilmek için en az 14 bin TL sermayenizin olması gerekir. Bunun yanında, Türkiye'de yabancı borsa işlemlerine aracılık eden firmalar yüksek komisyon ile çalıştığından(50 USD) iyi bir sermayenizin olması şart.

1- Türkiye'deki aracı firmalar, her bir alış satış işlemi için sizden 25'er dolar komisyon talep eder.

2- 1017 dolara aldığınız TESLA hissesinden kara geçebilmek için, fiyatının en az 1067 dolar üstü olmasını beklemeniz gerekir. 

Riskli Bir Yatırım Yaptığınızı Bilin

Borsa, riskli bir yatırımdır, her ne kadar TESLA gibi hisseler güvenli gözükse de, ana paranızı kaybetmenize neden olabilir, bu nedenle mutlaka ihtiyacınız olmayan para ile yatırım yapın.

Aracı Kurum Seçin

Türkiye'de yabancı borsa işlemlerine aracılık eden kurum sayısı epey nadirdir. Aşağıda sizler için birkaç kurum seçtik

1- Garanti Portföy

2- QNB Finansinvest

Garanti Portföy

Tesla hissesi nasıl alınır? - Resim : 1

Garanti Portföy, Tesla hissesi satın almanızı sağlayacak aracı kurumlardan biridir. Aşağıda sizler için komisyon oranlarından, hesap açma ve para yatırma işlemlerinden bahsettik.

Komisyon Oranı ve Ücretler

1- Komisyon oranı binde 3'tür. Yani 10 bin dolarlık hisse aldığınızda 30 dolar, sattığınızda da 30 dolar komisyon ödersiniz.

2- En düşük komisyon oranı 15 dolardır, bu nedenle TESLA hissesi aldığınızda, yüzdelik komisyon dilimine göre 3 dolar ödemeniz gerekirken, en düşük komisyon 15 dolar olduğundan 1000 dolarlık TESLA alışı için 15 dolar ve satışı için de 15 dolar olmak üzere toplamda 30 dolar (%3) komisyon ödenecektir. 

3- Yıllık saklama ücreti on binde 6 olarak tahsil edilir. Bu ücret, borsada hiçbir işlem yapmasanız dahi, örneğin yıllarca aldığınız senedi satmasanız dahi ödenecek olan ücrettir.

4- 1000 dolarlık bir adet tesla hissesi için 60 sent, yani yaklaşık 8 lira yıllık saklama komisyonu ödenir. 10 bin dolarlık, 10 adet tesla hissesi için yıllık 80 lira saklama ücreti ödersiniz.

5- Hesabınızda yeterli para yoksa, senedi sattıktan sonra hesabınıza geçecek paradan komisyon ödenir.

6- Döviz çevirme ücreti binde beştir. Örneğin, 14 bin liranızı 1000 dolara çevirip TESLA aldığınızda, döviz çevirme işleminden 5 dolar yani yaklaşık 70 lira komisyon ödersiniz.

QNB Finansinvest

Tesla hissesi nasıl alınır? - Resim : 2

QNB Finansbank'ın alt kurumu olan, QNB Finansinvest, Amerikan borsalarından hisse senedi alıp satmanıza olanak sağlayan bir aracı kurumdur. Nispeten biraz daha yüksek komisyon oranları telaffuz edilse de, QNB Finansinvest ile TESLA hissesi almak mümkündür.

QNB Finansinvest Komisyonlar

1- Komisyon oranı binde 2'dir. Yani on bin dolarlık alış ve satış işlemi için toplamda 40 dolar, 50 bin dolarlık alış ve satış işlemi için toplamda 200 dolar komisyon ödenecektir.

2- Asgari komisyon tutarı 25 dolardır. Alış ve satışta toplam asgari komisyon 50 dolardır.

3- Bir adet TESLA hissesi 1000 dolardır, bu nedenle 50 dolar komisyon çok yüksek olacaktır. 10,000 dolar üzeri miktarlar yatırım için uygundur.

4-  Aylık en az 5 euro saklama masrafı alınır, bu da yılda 60 euro yapmaktadır. 

Yorumlar