TCMB'nin son toplantı özeti yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınladı. 

TCMB'nin son toplantı özeti yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınladı. 

Merkez Bankasının 16 Aralık 2021 tarihindeki PPK toplantısının bazı noktalarına değinelim.

TCMB, para politikası duruşunun, enflasyon görünümüne ilişkin risklerin kaynağına, kalıcılığına ve para politikasıyla ne derecede kontrol altına alınabileceğine ilişkin değerlendirmeler dikkate alınmak suretiyle temkinli bir yaklaşım ile enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi ve fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceğini aktardı. Ayrıca Merkez Bankası bu doğrultuda politika duruşu, enflasyon gelişmeleri ve beklentileri ve bunlar üzerinde kısa vadede etkili olacağı düşünülen geçici unsurla da dikkate alınarak dezenflasyon sürecini en kısa zamanda tesis edecek ve orta vadeli hedeflere ulaşıncaya kadar bunun sürekliliğini sağlayacak bir sıkılık seviyesinde belirlenmeye devam edileceğini de vurguladı. 

TCMB'nin son toplantı özeti yayınlandı - Resim : 1

Enflasyonda kasım ayında gözlemlenen yükselişte, döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlarla tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü faktörlerin ve talep gelişmelerinin etkili olmakta olduğunu vurgulayan TCMB, politika faizinin 100 baz puan düşürülerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi unsurların fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin işaret ettiği alanın kullanımının tamamlanması yönünde karar aldı.

''Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir.''

Merkez Bankası, enflasyonun kısa dönemde başta döviz kurları, emtia fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli faktörlerin etkisi ile dalgalı bir seyir izleyeceğini öngörüyor. Bunun yanında, geçici etkilerin ortadan kalkması ile enflasyonun tekrar düşüş eğilimine geçmesini sağlayacak parasal duruşun enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri kapsamında dışsal ve geçici dalgalanmalara karşı önemli bir tampon işlevi göreceği de kaydedildi. 

TCMB'nin son toplantı özeti yayınlandı - Resim : 2

TCMB, fiyat istikrarı temel amacına paralel olarak enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5'lik hedefe ulaşana kadar elindeki bütün araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceklerini aktardı. 

Merkez Bankası, fiyatların genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin devam etmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak düşmesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceğini belirtiyor. TCMB'ye göre böylece yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir biçimde devam için uygun zeminin oluşacağını kaydetti. 

TCMB, kredi piyasasının istikrar faaliyet, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatlarındaki gelişmelere paralel olarak enflasyon üzerindeki talep ve maliyet yönlü etkilerin yakından takip edildiğini belirtti. Gelişmiş ülkelerdeki para politikasıyla küresel risk iştahına yönelik görünümün, gelişmekte olan ülkelere ilişkin portföy akımları üzerindeki riskleri canlı tuttuğunu da vurguladı. 

''Kurul, para politikasında fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten bir yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir. Bu bağlamda makro ihtiyati politikaların krediler üzerindeki etkisi ile TCMB fonlamasının APİ ve swap işlemleri arasındaki kompozisyonu yakından takip edilmektedir.

Kurul, fiyat istikrarının sağlanması için, güçlü bir politika koordinasyonuyla tüm paydaşları içeren bütüncül bir makro politika bileşimine ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesini yinelemiştir.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."

Etiketler