Bugün piyasaların odağında TCMB faiz kararı olacak

Bugün piyasaların gözü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararında olacak.

Bugün piyasaların odağında TCMB faiz kararı olacak

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararının ardından bugün gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararında olacak.

Bazı önemli satış başları:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir günde 1 milyon 416 bin 795 doz aşı yapıldığını açıkladı.

ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi bugün biten iki günlük toplantı sonrasında politika faizinde ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Kararların tamamı oy birliğiyle alındı. Fed, IOER olarak bilinen rezervlere ödenen faiz oranını ve ters repo faiz oranını ise 5 baz puan yükseltti.

Fed yetkilileri 2021 yılı için GSYH beklentilerini pozitif yönde güncellediler. Fed'in açıkladığı ''Ekonomik Projeksiyon Raporu''na göre, 2021 yılı büyüme beklentisi yüzde 7,0 olarak gerçekleşti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Biden yönetiminin enflasyonu dikkatle izlediğini ve bu konuyu ciddiye aldığını belirtti. 

Yellen, dijital hizmetler vergisi uygulamayı askıya almayan ya da bu vergileri ortadan kaldırmayan ülkelere yönelik tarifeleri bir seçenek olarak tutmayı sürdüreceklerini söyledi.

Fed Başkanı Powell, faiz oranlarını yükseltmeyi tartışmak için erken olduğunu düşündüğünü bildirdi.

Çin'de yeni konut fiyatları yıllık bazda yüzde 4,47 arttı.

Yurt içinde öne çıkan veriler:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesine katılacak.

10. 00 - TCMB özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerini açıklayacak.

14.00 - Türkiye'de günün en önemli gündem maddesi TCMB faiz kararı olacak. TCMB, mart ayında sürpriz bir kararla faizi 200 baz puan yükselttikten sonra, son iki toplantısında faizi yüzde 19,00'da sabit tutmuştu.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri açıklanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak takip edilecek.

TBMM KİT Komisyonu'nda T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Bağlı Ortaklıklarının 2017 ve 2018 yıllarına ait kesin hesapları incelenecek.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Çekya Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Karel Havlicek ile görüşecek, "JETCO Kurucu Metni" imza törenine katılacak.

Yurt dışı gündem maddeleri:

12.00 - Euro Bölgesinden tüketici fiyatları final verileri gelecek. Öncü verilerle enflasyon aylık yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 2,0 oranında artmıştı.

ABD'de;

15.30 - işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi,

17.00 - Conferance Board Öncü Göstergeler Endeksi,

17.30 - doğal gaz stokları verileri izlenecek.

TCMB'nin haricinde İsviçre, Endonezya, Norveç, Tayvan, Ukrayna ve Mısır'dan da faiz kararları gelecek.

Etiketler