Taliban, 1 hafta içinde Kabil'i kuşatabilir

ABD istihbaratının, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i 3 gün ile 1 hafta arasında kuşatabileceği yönünde değerlendirme yaptığı açıklandı.

Taliban, 1 hafta içinde Kabil'i kuşatabilir

Taliban'ın 3 gün ile 1 hafta arasında Kabil'i kuşatma altına alabileceğine yönelik senaryolar Washington'da değerlendiriliyor. Daha önce Taliban'ın Kabil'i izole edebileceği süre için daha uzun bir periyot tahmin eden ABD istihbarat kurumları, Taliban'ın hızlı ilerleyişi karşısında bu süreyi 1 haftaya indirdi.

Taliban'ın ilerleyişi karşısında bir adım atmayan Joe Biden yönetimi de önceliği Kabil Büyükelçiliği'ndeki personellerin tahliye edilmesine yönelik atılacak adımlara verdi.

Ayrıca alınan bilgilere göre ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'ndeki personele hassas bütün materyallerin yok edilmesine yönelik talimat verildiği aktarıldı.

Elçilik personeline gönderilen bir nota göre, ABD'li yetkililer söz konusu materyallerin propaganda amaçlı kullanımına engel olmak için böyle bir adım atma kararı aldı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, dünkü basın brifinginde, Kabil Büyükelçiliği'ndeki personelin tahliye edilmesine yönelik 3 bin ABD askerinin katıldığı operasyonun başladığını ve ülkedeki birliklerine herhangi bir saldırı olması durumunda karşılık verileceğini söylemişti. (Kaynak: CNN)