Yeni haftada piyasaların odağında hangi veriler olacak?

Türkiye'de bütçe ve ihalelerin takip edileceği yeni haftada ayrıca TCMB ve Fed tutanakları da gündemin odağında olacak.

Yeni haftada piyasaların odağında hangi veriler olacak?

Yeni haftada yurt içi piyasalarda merkezi bütçe rakamları, Hazine ihaleleri, TCMB PPK Özeti; yurt dışında ise ABD perakende satışlar, sanayi üretimi ve Fed'in toplantı tutanakları izlenecek.

16 Ağustos Pazartesi

10.00 - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, ücretli çalışan istatistikleri ve ikinci çeyrek döneme yönelik iş gücü verilerini yayınlayacak.

11.00 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe dengesi rakamlarını duyuracak. Merkezi yönetim bütçesi haziran ayında 25,0 milyar TL açık vermişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki tahvil için yeniden piyasaya çıkacak. Hazine, 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ve 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvili yeniden satışa sunacak. Söz konusu tahvillerde bir önceki satışta ortalama faizler sırasıyla yüzde 18,90 ve yüzde 5,05 olarak gerçekleşmişti.

Yurt dışı piyasalarda günün erken saatlerinde Japonya'dan gelecek GSYH rakamları takip edilecek. Japonya ekonomisi yılın ilk çeyrek döneminde bir önceki döneme göre yüzde 1,0, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3,9 daralma yaşamıştı. İkinci çeyreğe yönelik ilk veriler piyasaların odağında olacak.

Asya'dan diğer veriler Çin tarafından gelecek. Çin'de sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit yatırımlar, konut fiyatları ve satışları verileri piyasaların merakla beklediği gündem maddesi olarak takvimde yer alıyor. Bir önceki ay yüzde 8,3 artan sanayi üretiminin yüzde 7,8, yüzde 12,1 olarak açıklanan perakende satışların yüzde 11,5 artışa gerileyeceği düşünülüyor. Sabit yatırımlarda beklenti yüzde 11,3 oranında yükseliş olacağı yönünde.

ABD'de izlenecek veriler;

15.30 -  New York Fed tarafından açıklanacak İmalat Endeksi,

23.00 - Hazine tarafından açıklanacak sermaye hareketleri olacak.

New York Fed İmalat Endeksinin 43,0 puandan 35,0 puana ineceği öngörülüyor.

17 Ağustos Salı

10.00 - TÜİK yapı izin istatistikleri bültenini yayınlayacak.

14.30 - TCMB, haziran ayı için Konut Fiyat Endeksini açıklayacak. Konut Fiyat Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,9, geçen yıl aynı aya göre yüzde 29,1 yukarı gelmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki tahvili yeniden satışa sunarken, bir kira sertifikasını da doğrudan satacak. Hazine 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ve 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden satışa çıkaracak. Bir önceki 9 yıllık sabit kuponlu ihalede ortalama faiz yüzde 16,96, TÜFE'ye endeksli ihalede yüzde 3,17 seviyesinde gelmişti. Hazine iki ihalenin yanı sıra 2 yıllık kira sertifikasını da doğrudan satacak.

Erken saatlerde Avustralya Merkez Bankası (RBA), 3 Ağustos tarihli Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak.

09.00 - İngiltere'de işgücü istatistikleri Avrupa açılışında piyasaların takip edeceği veri olacak. Avrupa'da Euro Bölgesi için ikinci GSYH tahmini, inşaat üretimi ve istihdam verileri diğer gündem maddeleri olacak.

İngiltere 25 yıllık, Almanya 2 yıllık tahvil ihalesi düzenleyecek.

ABD'de iki önemli veri farklı saatlerde yayınlanacak.

15.30 - Perakende satışlar,

16.15 - sanayi üretimi verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Perakende satışlarda hafif düşüş, sanayi üretiminde yüzde 0,4 artış olacağı tahmin ediliyor.

ABD'de;

17.00 - işletme stokları ve NAHB Konut Piyasası Endeksi

23.30 - API petrol stokları takip edilecek.

20.30 - Fed Başkanı Jerome Powell, eğitimciler ve öğrencilerle Fed ve ekonomik eğitim çalışmaları hakkında görüşecek.

18 Ağustos Çarşamba

10.00 - Yurt içinde öne çıkan tek veri Merkez Bankası tarafından açıklanacak özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu olacak.

02.50 - Japonya'dan erken saatlerde iki önemli veri gelecek. Ticaret dengesi ve çekirdek makine siparişleri verileri Asya piyasaları için önemli veriler olarak takip edilecek.

05.00 - Günün erken saatlerinde beklenen diğer bir gündem ise Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) faiz kararı olacak. RBNZ, Covid-19 salgınının başladığı 2020 yılı Mart ayında yaptığı 75 baz puan faiz indiriminin ardından son 9 toplantısında bir değişikliğe gitmeyerek, gösterge faizi yüzde 0,25 seviyesinde sabit tuttu. Ancak analistler bu toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artırımı olabileceği yönünde görüş belirtiyorlar.

09.00 - Avrupa açılışıyla birlikte İngiltere'den önemli veriler ekranlara düşecek. İngiltere'nin açıklayacağı veriler tüketici, üretici ve perakende fiyatlar olacak. Bir önceki ay yıllık yüzde 2,5 seviyesine kadar çıkan tüketici fiyatlarının yüzde 2,2 artışa gerileyeceği tahmin ediliyor.

12.00 - Euro Bölgesi için final tüketici fiyatları verileri açıklanacak.

ABD'de;

14.00 - MBA mortgage verileri,

15.30 - konut başlangıçları,

17.30 - DoE petrol stokları verileri takip edilecek.

ABD'de beklenen diğer bir gündem ise 20 yıllık tahvil ihalesi sonucu olacak.

21.00 - ABD'de Fed'in 27 - 28 Temmuz tarihli toplantılarının tutanakları piyasa oyuncuları tarafından yakından takip edilecek.

Avrupa Birliği İçişleri Bakanları olağanüstü toplantıda Belarus'tan AB üyesi Litvanya'ya yasadışı sınır geçişlerindeki artışı ele alacak.

19 Ağustos Perşembe

10.00 - Yurt içinde TCMB, kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıklayacak.

14.00 - Günün en önemli gündem maddesi TCMB Para Politikası toplantı özeti olacak. TCMB'nin 12 Ağustos tarihinde yaptığı ve faizlerde bir değişikliğe gitmediği toplantısının özet tutanakları yayınlanacak.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayınlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak takip edilecek.

Yurt dışında günün ilk verisi Avustralya'dan gelecek iş gücü rakamları olacak. Avustralya'da işsizlik oranı en son yüzde 5'in altına gelmiş ve yüzde 4,9 olarak açıklanmıştı.

ABD'de;

15.30 - işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi,

17.00 - Conferance Board Öncü Göstergeler Endeksi verileri bulunuyor.

Sri Lanka, Endonezya, Norveç merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacaklar.

20 Ağustos Cuma

10.00 - TÜİK Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, İş gücü Girdi Endeksleri, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi verilerini duyuracak.

10.00 - TCMB, uluslararası yatırım pozisyonu, TOBB kurulan ve kapanan şirketler verilerini açıklayacak.

17.30 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim borç stoku rakamlarını yayınlayacak.

02.50 - Yurt dışında ilk önemli veri Japonya'da gelecek enflasyon rakamları olacak. Ülkede tüketici fiyatları haziran ayında yıllık yüzde 0,2 artış kaydetmişti.

Japonya enflasyon rakamlarının ardından piyasalar Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz kararını takip edecekler. PBOC, son 15 toplantısında faiz değişikliğine gitmedi.

09.00 - Avrupa açılışında Almanya'dan gelecek üretici fiyatları, İngiltere'den gelecek perakende satış verileri izlenecek.

Etiketler