Sözleşmeli besicilere müjde! Destekleme ödemeleri belli oldu

Son zamanlarda yem fiyatları rekor seviyelere ulaşırken, üretimde oldukça zorlanan besiciler çözümü destek talep etmekte buldu. Bununla beraber Tarım ve Orman bakanlığı, besicilere karkas ağırlığına göre destek ödemesi gerçekleştirecek.

Sözleşmeli besicilere müjde! Destekleme ödemeleri belli oldu

Yüksek yaşam maliyetlerinin olumsuz yansıdığı yem fiyatları rekor seviyelere ulaştı. et fiyatlarında yüzde 48 seviyesinde artış göstermesi ve yem fiyatlarının yüzde 300 seviyesinde artması besicileri zor duruma soktu. 

Sözleşmeli besicilere müjde! Destekleme ödemeleri belli oldu - Resim : 1

Sözleşmeli besicilikte destekleme ödemeleri belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Sözleşmeli besicilik destekleme ödemeleri belli oldu.

Bununla beraber bugünden itibaren 5 yıl içinde besicilik sözleşmesi yapan kişilere, destekleme ödemesi gerçekleştirilecek. Et ve Süt Kurumu ödeme raporunu hazırlarken ayrıca bu sürecin tamamından sorumlu olacak.

Sözleşmeli besicilere müjde! Destekleme ödemeleri belli oldu - Resim : 2

Sözleşmeli besicilere ödeme miktarı karkas ağırlığına göre belirlenecek

Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesi kapsamı altında karkas ağırlığı 201-259 kilo olanlara kilo başına 2,5 lira destekleme ödemesi yapılırken, 251-300 kilo olanlara 3,5 lira, 301 kilo ve üzeri olanlara ise 5 lira destekleme ödemesi gerçekleştirilecek.

* 201-250 kilo karkasa kilo başına 2,5 lira
* 251-300 kilo karkasa kilo başına 3,5 lira
* 301 kilo ve üzeri karkasa kilo başına 5 lira

Sözleşmeli besicilere müjde! Destekleme ödemeleri belli oldu - Resim : 3

Besicilere destek ödemesinden nasıl faydalanılır? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine ilişkin kararın yürürlüğe girmesiyle besiciler tarafından merak edilen konu ödeme şartları oldu. Destek ödeme şartları şu şekilde:

* Sözleşmesi olan besiciler, en fazla 200 baş sığır için destekten faydalanabilir.
* Kesim anındaki karkas ağırlığı en az 201 kilo olmak zorundadır.
* Ödemelerde gerekli kaynak, Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal destekleme bütçesinden sağlanacak.
* Yetiştiriciler, sözleşmedeki hayvanları için bakanlık ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının aynı konuda verdiği destekleri alamayacaktır.

Belirtilen koşullar sağlandığı zaman verilecek destek ödemeleri ile besi işletmelerinin atıl kapasitelerinin üretime kazandırılması hedefleniyor. Bunun yanı sıra kırmızı et üretiminin devamlılığı sağlanması amaçlanırken, üretici tedarikinin önceden planlanması ve sektöre model olması da hedeflenenler arasında yer alıyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com