Son Dakika: Rus Askerleri Kazakistan'a Girdi!

Kazakistan'da son dönemlerde LPG'ye yapılan zamlardan sonra vatandaşlar durumu protesto etmek için sokağa indi. Daha sonrasında yaşanan arbede eylemleri devletle, eylemcilerin arasında sokak savaşlarına dönmüş durumda.

Son Dakika: Rus Askerleri Kazakistan'a Girdi!

Kazakistan'da LPG zamlarına gösterilen protestolarının biranda sokak savaşlarına dönmesi ve göstericilerin hükümet binalarını yakma eylemlerine kadar giden sürecin hemen ardından ülkenin tamamında olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Ülkede protestolar giderek şiddet kazanırken, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, resmi bir şekilde açık çağrı yaparak ülkesinin içerisinde bulunduğu durum nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinden yardım istediğini dün duyurmuştu.

Rus Askerleri, Kazakistan'a Girmeye Başladı

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in açıklamasının ardından sonra Rus askeri güçleri Kazakistan'a akın etmeye başladı. KGAÖ üyesi diğer ülkelerin (Ermenistan, Belarus, Kırgızistan ve Tacikistan) Rusya'ya antlaşmaya uygun şekilde askeri güç yollayacaklarını. Ancak Rusya ve diğer üye ülkelerin gönderecekleri birliklerin sayısı, görev alanı ve görev yapacakları süre gibi bir çok detay henüz netlik kazanmış değil.

Rusya cephesinden gelen açıklamalar ise öncelikli hedefin isyan durumundaki halkın bastırılması ve en önemlisi de mevcutta sahip olunan tesislerin ve altyapının güvenliğinin sağlanması gerektiği oldu.

Kazakistan'da Ne Oluyor?

LPG zamlarına karşı başlayan eylemlerin, şiddet olaylarına hızlı şekilde kaymasından sonra başkent Nursultan, Mangistau ve Almatı'da geçerli olmak kaydı ile OHAL ilan edilmişti. 

Cumhurbaşkanlığı binasının eylemciler tarafından ele geçirilmesinin ardından olağanüstü hal (OHAL) durumu tüm ülke çapına genişletildiği ve kararı Cumhurbaşkanı Kasım Cömert'in imzaladığı bildirildi. Ülkenin tüm bölgelerinde  geçerli olmakla birlikte 5 Ocak akşamından itibaren 19 Ocak'a kadar olağanüstü hal uygulaması başlatılmıştı.

Tüm gece süren çatışmalarda çok sayıda ölünün olduğu bildirilirken, eylemciler kolluk kuvvetlerini gözaltına aldığına dair birçok görüntü ve video sosyal medyada geniş yer buldu. Bunun üzerine çağrı yapan CB Kasım, ülkeye Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyelerinin askerlerini çağırdı ve isyanın bastırılması konusunda destek istedi.

Kazakistan'da yaşanan olaylara dair görüntüleri izlemek için Birborsa'nın Twitter hesabına bakmanız yeterli...