SON DAKİKA: Kazakistan'da Ülke Genelinde OHAL İlan Edildi!

Kazakistan'da akaryakıt zamlarına yapılan zammı protesto etmek için bir araya gelen gruba yapılan sert müdahaleler halktan tepki görünce halk ve polisler arasında adeta sokak savaşları meydana geliyor. Ülkede OHAL ilan edildiği duyuruldu.

SON DAKİKA: Kazakistan'da Ülke Genelinde OHAL İlan Edildi!

Kazakistan'da akaryakıt zamları ile başlayan protestoların çatışmalara dönüşmesi çok hızlı oldu.

Protestocular önce hükümet binasını bastı ve ele geçirdiği bilgileri geldikten hemen sonra olağan üstü hal ilan edildiği açıklandı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülke içinde yaşanan krizi çözmesi için Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünden (KGAÖ) açık şekilde talep etti. Giderek büyüyen ve her yeri kaplamaya başlayan protestolarda en az 8 kişinin hayatını kaybettiği, 317 kişinin de ağır yaralı olduğu haberleri Kazakistan basınında geniş yer buldu.

LPG zamlarına karşı başlayan eylemlerin, şiddet olaylarına hızlı şekilde kaymasından sonra başkent Nursultan, Mangistau ve Almatı'da geçerli olmak kaydı ile OHAL ilan edilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı binasının eylemciler tarafından ele geçirilmesinin ardından olağanüstü hal (OHAL) durumu tüm ülke çapına genişletildiği ve kararı Cumhurbaşkanı Kasım Cömert'in imzaladığı bildirildi. Ülkenin tüm bölgelerinde  geçerli olmakla birlikte 5 Ocak akşamından itibaren 19 Ocak'a kadar olağanüstü hal uygulaması başlatıldı.

Eylemlerde 8 Ölü, 317 Kişi Yaralandı

Kazakistan İçişleri Bakanlığının yayınladığı bilgilere göre 8 polis memuru ve Ulusal Muhafiz Askeri yaşamını yitirdi. Provakatörlerin oyununa gelmemesi için halka çağrı yapan İçişleri Bakanlığı, ''Aşırı kalabalıklar tarafından yüzlerce kişi yaralandı'' ifadelerine yer verildi. 

Etiketler