Son Dakika: Kredi faizlerinde "Oh!" dedirten karar: Kredi destek limitleri iki katına çıkarıldı!

Faiz destekli kredi tutarları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bugün itibarıyla değiştirildi. Peki kentsel dönüşüm kredisi nasıl çekilir? Kentsel dönüşüm kredisi alabilmek için aranan nitelikler nelerdir? Detayları haberimizde..

Son Dakika: Kredi faizlerinde "Oh!" dedirten karar: Kredi destek limitleri iki katına çıkarıldı!

Riskli yapı olarak tespit edilen, konut ve/veya iş yerlerine verilecek olan faiz destekli kredi tutarları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bugün itibarıyla değiştirildi. Peki kentsel dönüşüm kredisi nasıl çekilir? Kentsel dönüşüm kredisi alabilmek için aranan nitelikler nelerdir? Detayları haberimizde..

Destek Limitleri İki Katına Çıkarıldı!

Yapısı “riskli” olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişilerin, bankalardan alacağı kredilere, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı" tarafından sağlanan destek limitlerinin, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2 katına çıkarıldığı duyuruldu.

200 bin TL olan üst tutar limiti yüzde 100 oranında artırılarak 400 bin TL’ye yükseltildi. Peki kentsel dönüşüm kredisi nasıl çekilir? Krediyi çekmek isteyen vatandaşlar ne yapmalı? İşte detaylar...

"BİNANIZIN RİSKLİ OLUP OLMADIĞINA BAKILIYOR"

Zemin etüdü, statik hesaplarla performans analizine tabi tutularak, o binanın riskli olup olmadığının bilimsel olarak belgelendirilmesine dayanıyor. Ardından rapor bakanlığın onayına sunuluyor ve süreç başlatılmış oluyor.

Kentsel dönüşüm kredisinden faydalanmak için neye ihtiyacınız var?                                                 

Kentsel dönüşüm kredisinden faydalanabilmeniz için, binanızın riskli olması ve tapuya tescilinin mutlaka gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tescil işlemi tamamlandıktan sonra binanızın riskli olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 Kentsel Dönüşüm Kredisi Almak İçin Detaylar Neler?

200 bin TL olan kentsel dönüşüm kredisi; 400 bin TL’ye çıkarıldı.

Daha önceden kısıtlanmış olan ancak "20 dairelik bir binada, 10 dairenin de 1 kişiye ait olabilmesi" onaylandı.

Düzenlemeden önce yalnızca 5 daireye kadar kredi kullanabilen bir malik, 1 milyon TL kredi çekebilirken; bugün yapılan düzenlemeyle 2 milyon TL’ye çıkarıldı.

Düzenlemeden önce 80 bin TL olan güçlendirme kredisi ise bugün itibarıyla 160 bin TL’ye çıkarıldı.

Kentsel dönüşümden faydalanma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı!

Düzenlemeden önce, bina yıkımından itibaren 1 yıl içerisinde kentsel dönüşüm kredisinin kullanılması gerekiyordu. Sürecin nasıl işlediğini bilmeyen halk ise müracatta bulunamıyor, doğru kaynağa ulaşamıyordu. Bu nedenle faydalanma süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarıldığının duyurulması halkı sevindirdi. Krediyi alan vatandaşın da önü bu sayede açılmış oldu. Vatandaşa ayrıca, kullandığı krediyi 2 yıl ana para ödemesiz, 10 yıl ödeme hakkı tanındı.

Artan inşaat maliyetleri nedeniyle binasını yenileyemeyen vatandaşların önü açıldı!

 Kredi Faizleri 180 aya çıkarılacak!

Kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması için kredi faizlerinin 180 aya uzatılma süreci hızlandırılacak.

Devlet, 400 bin TL’lik bir kredinin yüzde 40 kadarına faiz desteği sağlayacak. 400 bin TL’lik krediyi kullanımınızdan sonra ise vatandaş isterse, 100 bin liralık kredi desteğine başlanacak.

 BirBorsa/   Ayşete Yavaş 

 

Yorumlar