Son Dakika: Borsa İstanbul'da devre kesici uygulaması başlatıldı

Borsa İstanbul'da düşüş hız kazanarak yüzde 5 seviyesine kadar devam etti. Borsa İstanbul kuralları gereği tek seansta yüzde 5'den daha fazla değer kaybı durumunda işlemler geçici olarak durduruluyor.

Son Dakika: Borsa İstanbul'da devre kesici uygulaması başlatıldı

Borsa İstanbul'da devre kesici!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi değer kayıplarının yüzde 5 seviyesine ulaşmasının ardından devre kesici uygulaması işleme konuldu. Borsa İstanbul'da işlemlere geçici olarak ara verildi.

Borsa İstanbul'da kapanış saatine çok yakın bir saate doğru endeks odaklı devre kesici işlemi uygulamaya konuldu.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksinde kayıpların çok hızlı olması dikkat çekti. Saatler 17:32'yi gösterdiği anda işleme ara verildiği açıklandı. Böylelikle Borsa İstanbul bugün işlemlerini erken tamamlamış oldu. İşlemler açılmayacak ve sadece karanlık oda işlemleri ile gün tamamlanacak.

Borsa İstanbul'dan KAP'a bildirilen açıklama ise şöyle; 

Saat 17:32:21 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

Borsa İstanbul 2021 yılında endeks bazlı devre kesici işlemlerine ilk kez başlamış ve Nisan ayında devre kesiciye üst üste 3 gün girmişti. Daha sonrasında yaklaşık 7 aylık bir aranın ardından yeniden ardı ardına devre kesici uygulamaları uygulanan endekste 2022 yılının ilk devre kesici uygulaması 18 Ocak'ta saat 17:32'de gerçekleşti.

Borsa İstanbul Neden Düştü?

Borsa İstanbul'da gerçekleşen kayıpların çoğu seans kapanışına doğru yaşanmış olsa bile öğlen saatlerinde faiz indirimi mesajlarının devam etmesi ile birlikte dip dalga yapmış durumda. Bunun haricinde tarihi zirvesine yaklaşan Borsa İstanbul bu bölgeleri geçmekte çok zorlanıyor. Yukarı yönlü hareketlerinde zorlanan endekste piyasa yapıcılar hisse fiyatlarında önder olarak; Garan hisse, Eregl hisse, Aselsan hisse gibi endeksin en önemli hisselerini satmaya başladı. Bu hisselerde fiyat düşüşün hızlanması borsacı tabiri ile yan tahtalara da sirayet etti. Panik satışlarının da artış göstermesi ile birlikte endeks devre kesici uygulamasına tabii tutuldu.

Alış
Satış
Değişim 47.6999%
Son Değer 9692.72
En yüksek 9766.89
En düşük 9667.55
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Alış
Satış
Değişim 71.6299%
Son Değer 10501.55
En yüksek 10586.8
En düşük 10476.81
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler