SON DAKİKA: Bakan Bilgin'den EYT müjdesi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. EYT sorunu yaşayanlarla ilgili olarak en uygun formül devreye sokulacağını söyledi.

SON DAKİKA: Bakan Bilgin'den EYT müjdesi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve bakanlıklar arasında bir çalışma grubu oluşturulduğunu bununla birlikte en uygun formüle en kısa sürede ulaşılacağını söyledi. 

Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerle sohbet eden Bakan Bilgin, EYT sorunu ile mücadele eden vatandaşlar için çalışmaya devam ettiklerini ve en uygun formülü en kısa sürede bulacaklarını söyledi. Söz konusu çalışmayı da eş zamanlı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yürüttüklerini dile getiren Bilgin, EYT düzenlemesinin içeriğine yönelik çalışmaların kısa sürede sonuçlanacağını umduğunu dile getirdi.

EYT Nedir? EYT kimleri kapsar?

8 Eylül 1999'dan sonra resmi olarak kanunlaştırılan ve 4447 sayılı yasa ile emekli olmaya hak kazanmak için sigortalılık süresinin erkeklerde 25 yıl kadınlarda 20 yıl ve 5000 gün prim ödemesi şartlarının yanına bir de yaş şartı konulmuştu. Erkekler 60 yaşında kadınlar ise 58 yaşında emekli olabileceklerdi. Kararın alındığı dönemde 8 Eylül 1998 öncesi sigorta girişi olanları ise kademeli şekilde emeklilik süreçleri başlatılmıştı. 

Emekli olma için şu anda resmi olarak üç şartın tamamlanması gerekmekte. Bunlardan birisi sigortalılık süresi diğeri  prim ödemesi ve son olarak yaş şartı. 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi olmasına rağmen emekli olamayan herkese ise EYT ismi takıldı. EYT'li vatandaşların sorunlarının çözümüne ilişkin yıllardır bir çalışma yapılmasına rağmen seslerini pek duyurmak mümkün olmamıştı. Şimdilerde tekrar gündeme gelen ve 2023 seçimlerinden önce yetiştirmek için yeni EYT formülü aranmaya çalışılıyor. 

Etiketler