Son 6 Ayda 150 bin kişi milyoner oldu

Kur korumalı mevduat sistemine geçildiğinden beri birçok kişi milyoner olmaya başladı. Faiz sistemiyle yüksek getiri sağlayan KKM sistemi aynı zamanda dolar karşısında da paraların korunmasında büyük rol oynuyor. KKM sayesinde milyoner olan kişi sayısı son 6 ayda 150 bin 305 kişi daha artış gösterdi

Son 6 Ayda 150 bin kişi milyoner oldu

Kur korumalı mevduat sistemine geçildiğinden beri birçok kişi milyoner olmaya başladı. Faiz sistemiyle yüksek getiri sağlayan KKM sistemi aynı zamanda dolar karşısında da paraların korunmasında büyük rol oynuyor. KKM sayesinde milyoner olan kişi sayısı son 6 ayda 150 bin 305 kişi daha artış gösterdi. Milyoner olan kişilerin banka hesaplarındaki toplam mevduat büyüklüğü ise 4.4 trilyon Türk Lirası düzeyine ulaştı.


Geçtiğimiz yıl başlatılan KKM ( Kur Korumalı Mevduat ) programı çerçevesinde birçok kişinin mevduatları koruma altına alındı. Her geçen 3 aylık dilimde daha fazla kişinin katıldığı KKM programı birikimlerin dolar karşısında korunmasını sağlıyor. Bu yılın ilk 6 ayında ise KKM hesaplarında milyon lirayı aşan kişi sayısı yaklaşık 150 bin kişilik bir artış gösterdi. Bu durum ise KKM hesaplarına yapılan yatırımların büyüklüğünü doğrudan etkiledi.

Son 6 Ayda 150 bin kişi milyoner oldu
Milyonerlerin sayısı %323 arttı

2018 yılından itibaren günümüze kadar olan süreçte milyonerlerin sayısı üçe katlandı. Aynı zamanda mevcut milyonerlerin ortalama servetlerinde ise yaklaşık olarak %339’luk bir artış meydana geldi. Hem Türk Lirası üzerindeki değer kaybı hem de mevduat büyüklükleri ele alındığında bu rakamların enflasyonun üzerinde olduğu belirtiliyor.


2021 yılının Aralık ayında hesaplarında 1 milyondan daha fazla mevduatı bulunan kişilerin sayısı 521 bin düzeyinde iken bu veriler KKM uygulamasının devreye girmesiyle artış gösterdi. Son verilere göre 2022 yılının Haziran ayında toplam milyoner sayısı 671 bin düzeyine ulaştı. KKM programının mevcut milyoner sayısını %20 oranında arttırdığı belirtildi. Kısa sürede milyonerlerin sayısında gelen artış ilerleyen dönemde de TL üzerindeki değerlenmenin daha da düşeceğini gösteriyor.


Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçildiği tarihten itibaren milyonerlerin sayısında olan artış aynı zamanda TL’deki değer kaybıyla da hemen hemen aynı oranda yer aldı. Haziran 2018’de milyonerlerin mevduat büyüklüğü yaklaşık 1.2 trilyon lira iken günümüzdeki büyüklüğü 4.5 trilyon liraya ulaştı. Milyonerlerin sayısı hızlı bir şekilde artış yaşarken 2022 yılı sonu için yapılan tahminlere göre Türkiye’de bulunan milyoner sayısının 800 bini aşacağı tahmin ediliyor.

Etiketler