Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına ilgi artış gösteriyor

Son dönemin en çok ilgi gören yatırım araçlarından biri olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına talep giderek artış gösteriyor. KKM hesaplarına olan ilginin büyük olmasının nedeni ise hem dolar bazlı hem de aylık faiz işletilmesinden kaynaklandığı düşünülmekte.

Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına ilgi artış gösteriyor

Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına ilgi döviz kurlarında yaşanan artışla birlikte giderek daha fazla ilgi duyulmaya başlandı. Son dönemde TL'nin değer kaybetmesine karşı birçok önlem devlet erkanı tarafından alınmaya çalışılmakta. Ekonomik paketleri arka arkaya açıklayan ekonomiden sorumlu yetkililer geçtiğimiz yılın son ayında açıkladıkları Kur Korumalı Mevduat Hesabı açıklamasından sonra döviz kurlarında sert bir düşüş yaşansa bile son dönemde global ekonominin kriz korkusunun artması nedeniyle TL'de değer kaybı yeniden alevlendi. TL'de yaşanan değer kayıplarının artması ile birlikte doğrudan döviz yatırımı yapmak istemeyen aynı zamanda parasının da değer kaybetmesini istemeyen yatırımcılar KKM'ye akın etmeye devam ediyor. 

KKM nedir?

Para birimi korumalı mevduat hesabı yatırılan paralarınızı para biriminin değerindeki herhangi bir düşüşten korumayı vaat eden bir banka sistemi olarak geçen sene hayatımıza girmiştir.

Kur korumalı mevduat hesaplama sistemi için mevcut döviz kurunu ve yatırdığınız para miktarını bilinmesi gerekir. Sonrasında ise bu döviz kurunu, yatırmak istediğiniz para miktarıyla çarparak hesaplama yapabilirsiniz. Bu hesaplamadan sonra ise hesabı açtığınız banka ana paranızın en az yerli para biriminizde belirtilen tutarda olacağını garanti altına alır. 

Kur Korumalı Mevduat Hesabında ne kadar kâr elde edilir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun haftalık bülteninde yer alan verilere göre Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına 1 trilyon 101,3 milyar TL'den 1 trilyon 133,8 milyar TL seviyesine yükseldi.

Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına ilgi artış gösteriyor - Resim : 1

Aynı zamanda krediler 6 trilyon 410,6 milyar TL'den 6 trilyon 492,2 milyar TL'ye, mevduat 7 trilyon 293,9 milyar TL'den 7 trilyon 452,4 milyar TL seviyesine yükseldi.

Tüketici kredileri 921,2 milyar TL'den 926,8 milyar TL'ye yükselirken, bireysel kredi kartları 288,1 milyar TL'den 294,6 Milyar TL seviyesine geldi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler