Soğuk cuzdan nedir? Nasıl kullanılır?

Soğuk cüzdanlar hayatımızın içinde artık mutlaka rastladığımız kripto paralar ile birlikte giriş yaptı. Peki nedir bu soğuk cüzdan? Soğuk cüzdanlar borsalardan daha mı güvenli?

Soğuk cuzdan nedir? Nasıl kullanılır?

Soğuk Cüzdan Nedir?

Dijital para, kripto para veya dijital varlıklarınızı güvenli bir biçimde saklamanın en iyi yolu dijital cüzdanlar. Sadece saklamak amacıyla değil, artık gerçekleştirilen alışverişler ve ticaretlerde kullanmak için bile cüzdanlar gerekli bir araç. Bitcoin, Ethereum, Ripple vb. kripto para birimlerini alıp göndermek istiyorsanız mutlaka bir dijital cüzdana sahip olmalısınız.

Dijital cüzdanlar, kripto paralarınızın özel ve genel anahtar şifrelerinizi güvenli bir şekilde depolamanızı sağlayan dijital yatırım ağıdır. Kripto para almak ve göndermek için işlem yapmak istediğiniz dijital varlığınızın blockchahin'i ile iletişime geçen bilgisayar, akıllı telefon veya donanım olarak çalışan programlardır.

Soğuk Cüzdanlar Ne İşe Yarar?

Kripto paralar blockchain altyapısı ile çalışan dijital bir altyapıdır. Fiziksel bir karşılığı yoktur. Tüm kripto para işlem kayıtları o kripto paranın kendi dijital chain sisteminde kayıt altına alınır.

Kişisel cüzdanınız ise sizin bu blockchain sistemindeki varlığınızı ispat etmenizi sağlayan özel ve genel anahtar şifrelerinizi saklayan dijital cüzdanlardır.

Cüzdanların çalışma prensibi, cüzdanınızı oluştururken yaratılan özel ve genel anahtar şifrelerin aralarında iletişim sağlamasıyla gerçekleşir. Özel anahtar şifreniz sizin gizli tutmanız gereken şifreleme biçimidir. Bu özel anahtar Private key olarak adlandırılır.

Cüzdan üzerinden transfer yapmak amacıyla veya cüzdanınıza yatırım yapmak amacıyla kullandığınız şifreleme ise Publickey olarak isimlendirilir. Bu Publickey'in çalışma prensibi aslında, günümüzde bankalar aracılığıyla kullandığımız İBAN numaraları ile aynı mantelitede çalışır. Publickey ile transfer için paylaştığınız karmaşık sayı ve harflerden oluşan adres dizini yatırım cüzdanınızı temsil eden bir çeşit kısaltma ve size ait olduğunun kanıtıdır.

Dijital varlıklarınızı saklayabileceğiniz cüzdan türleri masaüstü, web, mobil ve hardware cüzdanları olarak şimdilik 4'e ayrılıyor.

Masaüstü cüzdanlar:

Masaüstü ya da laptop bilgisayarınıza kurulmuş olan cüzdanlardır. Bu cüzdanlarınıza yalnızca cüzdanı kurduğunuz bilgisayar tarafından erişim sağlayabilirsiniz. Diğer cüzdan tiplerine göre yaşanabilecek saldırılara karşı açıkları daha fazla denilebilir. Çünkü bilgisayarınıza doğrudan düzenlenecek saldırılar 

Web (online) cüzdanlar:

Bu cüzdanlar bulut prensibiyle çalışır ve online olduğunuz tüm cihazlardan erişim sağlayabilirsiniz, bu büyük bir kolaylık ama bu cüzdan türünde unutmayın ki yaratmış olduğunuz şifre sizde değil ve risk altındasınız.

Mobil cüzdanlar:

Mobil cüzdanları masaüstü cüzdanlar gibi düşünebiliriz. Cebimizde taşınan klasik cüzdanların yerini almış dijital cüzdanımızdır. Kripto para kabul eden iş yerlerinden mobil cüzdanı aracılığıyla kolayca alışveriş yapılabilir.

Paper wallet (Kağıt cüzdanlar) :

Kullanımı oldukça kolay ve güvenli cüzdanlardır. Aslında özel ve genel anahtar şifrelerinizi kağıda basma işlemi diyebiliriz.Ayrıca bunu yaparken online olmanıza da gerek yok.Kripto para almak istediğinizde kağıt üzerindeki kare kodu göstermeniz yeterlidir, kripto para göndermek için ise özel anahtar şifrenizi diğer cüzdanlardan birisine girmeniz gerekir. Işte bu nokta kağıt cüzdanları biraz kullanışsız kılmaktadır.

Donanım Cüzdanlar :

Donanım cüzdanlar; blockchain ekosisteminde, sizin dijital varlığın sahibi olduğunuzu kanıtlamanızı sağlayan özel anahtarınızı USB bellek benzeri bir cihaz içerisinde bulunan bir chip içerisinde soğuk olarak depolayan ve hiçbir şekilde online olmamasını sağlayan cüzdanlardır. Tüm cüzdan tipleri içerisinden en güvenli cüzdan çeşididir. En önemli nokta cüzdanınızı kurarken cüzdan üzerinden size 24 kelimeden oluşan bir özel şifre verilir.Bu şifreyi bir bilgisayarda saklamak yerine bir kağıda yazmak ve kaybetmemek çok önemlidir.

Bu şifre asla üçüncü kişiler tarafından tutulmaz, cihaz kurulurken ilk ve son kez olmak üzere size verilir ve cüzdanınızın kaybolması, çalınması gibi durumlarda dijital varlıklarınıza tekrar ulaşabilmek için kullanacağınız kurtarma şifrenizdir. Bu şifre tanımlandıktan sonra cihazı her açışınızda sorulacak olan size özel bir pin kodu belirlersiniz, bunu tıpkı akıllı telefonlarınızın ekran parolası gibi düşünebilirsiniz. Her çevrimiçi olma durumunuzda bu pin koduyla cihazı açacaksınız.

Görüldüğü gibi cüzdanların olumlu ve olumsuz yönleri elbette vardır. Güvenlik olarak incelediğinde donanım cüzdanlar aralarında en güvenli olanlarının olduğu dikkat çekiyor. Tabi önemli olan  hangi cüzdanı kullanıyor olursanız olun kişisel güvenlik tedbirlerinizi almanız ve her zaman uygulamanız çok önemlidir.

Soğuk Cüzdan Nasıl Alınır?

Soğuk cüzdanlar internet üzerinden çabucak erişim sağlanabileceği gibi fiziki şekilde olanlarını da ilgili satış ofislerinden satın almak mümkündür. Bununla ilgili olarak satış gerçekleştiren ofisler ve teknoloji mağazaları yurt içinde de bulmak mümkün.

Soğuk Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Soğuk cüzdan temin edildikten sonra kendisine has bir kodu ve şifresinin olması mutlak suretle gereklidir. IBAN numarası gibi rakamlardan ve harflerden oluşan kodunuzu kendi isteğiniz üzerine değiştirebilir ve PIN kodunuzu belirleyebilirsiniz. Soğuk cüzdanlar üzerinden alışveriş imkanı tanıyan şirketler ve dünya üzerinde birçok market bulunmakta bunun temassız ödeme veya transfer seçenekleri ile de gerçekleştirmeniz mümkün.

Türkiye'de Soğuk Cüzdan Var Mı?

Soğuk cüzdanlar kripto paraların kullanımına izin verilen her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de erişme açık ve satışı yapılabilen bir üründür.

Soğuk Cüzdanın Amacı ve Mantığı Nedir?

Soğuk cüzdanlar kripto para borsalarının hacklenmesi veya kripto borsalarında kullanılan hesapların olası hacklenmelerine karşı alınmış bir tedbir yöntemi olarak ortaya çıkmış ve hala temel mantık olarak bu alanda kullanılmaya devam etmektedir. 

Bununla birlikte kripto teknolojisi büyüdükçe ve geliştikçe soğuk cüzdanlar günlük kullanımlarda da işe yaramaya başlamıştır. Dünya üzerinde kripto paralarla alışveriş yapılabilen alanlarda ve kripto transferleri konusunda kullanılabilen soğuk cüzdanların ana mantığı korunaklı alışveriş ve sahip olunan dijital paraların güvenliğidir.

En Güvenilir Soğuk Cüzdan Soğuk Cüzdanlar 2022

1 - Ledger Nano X

ledger soğuk cüzdan

2-  Ledger Nano S

ledger nanos

3 - KeepKey

keepkey

4 - Trezor T

trezor t soğuk cüzdan

5 - BitBox02

bitbox02