Sektör temsilcileri açıkladı: Şeker fiyatları düşüyor mu?

Özellikle gıda sektörüne gelen zamlar tüm vatandaşı olumsuz olarak etkilemektedir. Son zamanlarda indirim haberlerinin yayılması bir nebze de olsa sevinmemize neden oldu.

Sektör temsilcileri açıkladı: Şeker fiyatları düşüyor mu?

Petrol fiyatları gibi fiyatı artan bir diğer üründe şeker fiyatları oldu. Sektör temsilcileri tarafından açıklanan son bilgiye göre şeker fiyatlarının bir süre sonra düşeceği tahmin edildi. Yeni sezon ürünlerinin piyasaya çıkmasıyla beraber şeker fiyatlarının düşeceği düşünülmektedir.

Bildiğiniz gibi Ramazan ayından önce şekerin torbası 1250 TL gibi bir meblağda satışa sunuluyordu. İhracatçılara ithalat hakkının verilmesiyle beraber fiyatlar bir nebze de olsa gerilemişti. Hal böyle olunca mevcut kur seviyesine göre şekerin torbası 700 TL’ye geliyor. Fakat sanayicilere kısıtlı sayıda 750 TL’den satışa sunuluyor. Hal böyle olunca ithalat hakkı, imalatçı olan sanayicilere belirli kapasitelerde sunuluyor. Fakat kapasitesinin üzerinde alan kişiler de fazlasını ithal edip uygun fiyatlarla piyasaya sürüyor. Bu da piyasayı alt üst ediyor.

Şeker fiyatları 1 aya kadar düşebilir

Şeker fiyatları

Sektör temsilcileri tarafından yapılan açıklamaları incelediğimizde kamunun şeker piyasasına müdahale etmesi özel sektör fabrikalarını etkilemediğinden dolayı fiyatlar farklılık gösteriyordu. Fakat 1 aya kadar yeni sezon ürünleri piyasaya çıkacağından dolayı rahatlama yaşanacağı düşünülmektedir. Pancar fiyatlarının geçmiş yıllara göre daha yüksek olması rekolteyi azaltacağından ötürü şeker fiyatlarının da belirli başlı fiyatların altına düşüreceğini hatta şeker fiyatlarının eski fiyatlarına geleceğinin mümkün olmadığını belirtse de şeker fiyatlarının bir nebze de olsa rahatlayacağı düşünülmektedir.

Son zamanlarda raflardaki tüm şekerleri indirimli fiyatla alan fırsatçılar için Raf Fiyat Garanti Sistemi getirildi. Fırsatçıların uygun fiyatlı şekerleri alıp yüksek fiyatlarla tüketiciye satılmasına imkan verilmeyecektir. Şuanda ithalatçı firmalar bir çuval şekeri 700 TL’ye mal ediyor. Fırsatçılar için ucuzlayan şeker rant kapısı olsa da kamu ucuz fiyatlarla sattığı için fırsatçılık gerçek tüketiciye yansımadı. Sektör temsilcileri tarafından şeker fiyatlarının 1 aya kadar bir nebze de olsa düşüp ona göre tüketiciye ürün satılacağı düşünülmektedir.