Kıymetli madenlerde stagflasyon tehlikesi

Günümüzde yaşanan enflasyon sonucunda kıymetli madenler stagflasyon tehlikesi ile karşı karşıya. Bakır/altın oranı son 1.5 yılın en düşük seviyesine inmiş durumda. Bakırda düşüş devam edecek mi? Altına olan etkisi nelerdir?

Kıymetli madenlerde stagflasyon tehlikesi

Ekonominin nabzını ölçen bakır piyasasındaki belirgin düşüş, altının yeniden yükselişe geçtiğinin göstergesi olabilir. Bakır ve altın arasındaki korelasyon gösteriyor ki merkez bankalarının faiz artırımı daralmaktadır. Bakır altın karşısında günden güne değer kaybediyor. Bu durum altını aşağı çeken faiz artışlarının yavaşlamasına neden oluyor.

Bakırda düşüş devam edecek mi?

Özetle ayda yüzde 17, yıllık bazda ise yüzde 24 gerileyen bakır fiyatları ton başına 7 bin 400, pound başına 3.30 dolar civarında işlem görmektedir. Ons altın 1.700 doların altına inerken  son 1 ayda kaybettiği değer 8, yıllık düşüş ise yüzde 6.4 seviyelerine geldi. Endüstriyel faaliyetlere yön veren bakır/altın seviyesi de son aylarda düşüş yaşadı. 1 ton bakır için bu oran 4.3, son 1.5 yılın en düşük seviyesine inmiş bulunmakta.

Talep ve tüketimin artacağına olan inanç doğrultusunda yatırım yapıp üretimi artırdıkça ekonomik genleşme çoğu zaman bakır/altın oranını artırıyor. Bu sebeple ekonomik alanda gerileme ve üretimin hız kaybetmesi, enflasyonun etkili olduğu dönemde bu oranlarda gerileme yaşanıyor. Ağustos 2020 ile Ekim 2021 arasında, Kovid-19 salgını sonrası global ekonominin canlılık kazanması üzerine bakır/altın oranı yaklaşık iki katına çıktı. Neredeyse 2022'nin başına kadar olduğu konumu korudu. Sonrasında yaşanan yatırımcıların ekonomik toparlanmanın devam etmeyeceği endişesinin üzerine bakırın performansı altına kıyasla değer kaybetti.

Bakır/altın oranının düşmesi stagflasyon aşamasının ilk belirtisi olduğu gösteriliyor. Uzman tarafından yapılan analizlere göre bakır ve altın arasındaki fiyat dinamiği stagflasyonun yaklaştığının göstergesinde. Stagflasyon, enflasyona bağlı olarak ekonomik büyümenin önüne geçeceğini gösteriyor. FED'in faiz artırımı konusunda istikrarlı ilerleyişinin hız kaybetmesi ve ABD dolar endeksinin güç kaybetmesiyle ons altın destek görebilecek.

Bununla beraber uzmanlar, FED'in önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faizin 75-100 puan aralığında artacağı görüşünde.

XAU/TRL Altın Ons Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 75466.15
Satış 75485.2
Değişim -98.46%
Son Değer 75475.67
En yüksek 75938.41
En düşük 75170.44
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler