Rusya Merkez bankası kripto paralara savaş açmaya hazırlanıyor!

Bank Rossii tam bir kripto yasağı çağrısında bulundu. Buna ek olarak, Rusya merkez bankası da madenciliği yasaklamayı teklif ediyor.

Rusya Merkez bankası kripto paralara savaş açmaya hazırlanıyor!

Rusya merkez bankası bugün, para birimi gözlemcisinin kendi topraklarında kripto para birimlerinin tamamen yasaklanması çağrısında bulunduğu bir rapor yayınladığını açıkladı.

Bank Rossii, endişelerini ülkenin finansal istikrarına ve para politikasının egemenliğine yönelik bir tehditten dolayı bu yasağı istiyor. Buna ek olarak, Bitcoin ve Co.'nun geçici ve çoğunlukla yasa dışı amaçlar için bir finansal kaynak olduğuna inanıyor. Yani Bank Rossii, kripto paraların hem Rusya ekonomisinin istikrarına engel olabileceğine hem de kripto evreninin merkeziyetsiz oluşunun illegal para akışına davet edilebileceği konusunda ciddi şüpheleri var.

Ödeme aracı olarak kripto!

Rusya'da, bir ödeme aracı olarak kripto para birimlerine zaten bir yasak var. Merkez bankası şimdi bu yasağın etkinlik alanını genişletmeye ve tamamen kripto para birimleri ile işlem yapılmasına hatta madencilik yapılmasına bile karşı çıkıyor.

Bu yasaklama tamamen kripto para düşmanlığından değil. Mevcut kripto paralara alternatif olarak, kendi dijital merkez bankası para birimlerini kullanmayı öneren bu sistem birazda kripto para evrenine dahil olurken bir takım dayatmalar ile öne geçme hevesi olabilir.

Merkez bankası, kripto işlemlerini önlemek için Rusya'daki finansal hizmet sağlayıcılarına tavsiyede bulundu. Ayrıca fiat para birimlerinin kripto para birimleriyle değişimini önleyen genel bir mekanizma geliştirilmesi ile ilgili bir çalışma yapıldığı da duyuruldu.

Dijital aramaların bile yasaklanmasını tavsiye etti. Rusya Federasyonu şu anda yüzde 11'in üzerinde bir hash oranıyla bitcoin madenciliğinde üçüncü büyük oyuncu durumunda. Bitcoin madencilik işlemlerinin de tamamen askıya alınması gerektiğini dile getiren banka, hem iklim hem de kripto para evrenine dahil olmak konusunda ciddi tereddütlere sahipler.

Merkez bankasının gözünde madencilik, konut binalarının, sosyal altyapının ve endüstriyel nesnelerin enerji arzını ve ayrıca Rusya'nın çevre gündemini baltalayan verimsiz elektrik tüketimine neden oluyor.

Rusya'daki politikacıların teklife nasıl tepki vereceği henüz belli değil. Çin'deki kripto yasağının ardından Maliye Bakan Yardımcısı Alexey Moiseev geçen yıl Ekim ayında benzer bir harekete karşı çıkmıştı.

Başkan Vladimir Putin, Aralık ayı başlarında bu konuda ikiye bölündü. Bir yandan bazı düzenleyici parametrelerin yeniden ayarlanması için dil dökerken, diğer yandan 69 yaşındaki ekonomik verimliliğin yeni kurallardan zarar görmemesi gerektiğini söyledi.

Etiketler