Rusya Merkez Bankası, bankalar ve ödeme sağlayıcılarıyla kripto yatırımının risklerini inceleyecek

Rusya Merkez Bankası (CBR), kripto para yatırımlarıyla ilgili riskleri incelemeye başladı. Düzenleyici, Rusya pazarında faaliyet gösteren büyük bankaların ve ödeme işlemcilerinin katılımıyla özel bir çalışma yürütecek.

Rusya Merkez Bankası, bankalar ve ödeme sağlayıcılarıyla kripto yatırımının risklerini inceleyecek

CBR, 2021 İçin Anket Programına Kriptoyu Ekliyor

Rusya Merkez Bankası, kripto yatırımlarına eşlik eden riskler hakkında araştırma yapmayı planlıyor. Yakın zamanda yayınlanan “Bank of Russia 2021’in ikinci yarısı için anket programına” “ Kripto para kullanımı risklerinin değerlendirilmesi” başlıklı çalışma eklendi.

CBR, bir notta anketin “Rus bireylerin ve tüzel kişilerin kripto para yatırımlarıyla bağlantılı sistemik riskleri değerlendirme eğilimleri hakkında bilgi edinmek” amacıyla gerçekleştirileceğini açıkladı. Düzenleyici, VTB, Tinkoff, Alfa-Bank, Raiffeisenbank ve devlete ait bankacılık devi Sberbank gibi 15 banka da dahil olmak üzere bir dizi finansal piyasa katılımcısına sorular gönderecek.

RBC'nin bildirdiğine göre, Bank of Russia ayrıca çalışmasında küresel ödeme sistemleri Visa ve Mastercard'ın yanı sıra Rus Mir'den gelen girdileri içermesini istiyor . Юkassa, Webmoney, Qiwi ve Western Union gibi ödeme hizmeti sağlayıcıları da merkez bankasının anketini almayı bekliyor.

Rusya Merkez Bankası, Kripto Para Birimlerine Düşmanlığını Sürdürüyor

Son birkaç yılda, Rusya merkez bankası kripto para birimlerine karşı olumsuz bir tutum sergiledi. Moskova'nın para politikası düzenleyicisi, rublenin kanunen tek yasal ödeme aracı olduğu Rusya Federasyonu'nda merkezi olmayan dijital paranın bir ödeme aracı olarak kabul edilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Bank of Russia, ulusal itibari paranın dijital bir versiyonu üzerinde çalışıyor ve 2021'in sonuna kadar bir "dijital ruble" prototipini ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Haziran ayında CBR başkanı Elvira Nabiullina, yatırımcılar için “spekülatif kripto para birimleri”ni “tüm stratejilerin en tehlikelisi” olarak nitelendirerek kripto yatırımlarına karşı tavsiyede bulundu. Nabiullina, "Fiyat çok değişken ve kayıplar çok büyük olabilir," diye uyardı. Ayrıca Komsomolskaya Pravda tarafından şu sözler söylendi:

Merkez bankası asla nereye yatırım yapılacağı konusunda tavsiye vermez, ancak bu özel durumda burada kesinlikle gerekli değildir.

Geçen ayın başlarında Nabiullina, kripto para birimlerini parasal bir vekil olarak nitelendirdi ve ülkedeki kullanımlarına karşı olduğunu dile getirdi. Rus mevzuatı, “para vekillerinin” verilmesini ve dolaşımını yasaklamaktadır. Aynı zamanda, CBR başkanı, temelde ulus ötesi olduğu için kripto pazarını ulusal düzeyde kısıtlamanın zor olduğunu kabul etti.

Etiketler