Ronaldo'nun hisseler üzerindeki etkisi: Gelişi de gidişi de dalgalanmalara neden oluyor

Ronaldo'nun Juventus'a transferi kulübün hisse değerini uçurmuştu; şimdi de gidiş haberinin gelmesinden sonra aynı fiyatlamanın görülmesi dikkat çekti.

Ronaldo'nun hisseler üzerindeki etkisi: Gelişi de gidişi de dalgalanmalara neden oluyor

Dünyaca ünlü Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo'nun 3 yıl önce Juventus'a transferi kulübün hisse değerini olağanüstü yükseltmişti. Beklenen katkının sağlanamaması ve şimdi de gidiş haberiyle aynı fiyatlamanın görülmesi piyasaları şaşırttı.

Futbolcunun İtalyan kulübünden ayrılarak İngiliz devi Manchester City'e transfer olacağı yönündeki haberlerin ardından Juventus hisseleri son iki günde yaklaşık yüzde 4 oranında değer kazandı.

Ronaldo'nun gelişinden sonra bir ara 1,5 milyar euroya kadar çıkan Juventus'un piyasa değeri, şu an yaklaşık 1 milyar euro düzeyinde seyrediyor.

Transferin ilk yılında hisse yüzde 150 değer kazanmıştı

2018 yılının yaz aylarında Ronaldo'nun Real Madrid'den 100 milyon euro tutarındaki bonservis bedeliyle İtalyan kulübüne transferi, Juventus'un borsada işlem gören hisse değerinin birkaç ayda ikiye katlanmasına neden olmuş, transferin ilk yılında hissedeki artış oranı yüzde 150 oranına ulaşmıştı.

Ronaldo'nun gelişiyle kulübün lisanslı ürünlerinin satışı ve sponsorluk geliri yükselmişti. Ronaldo'nun gelişi öncesinde 60 euro/cent düzeylerinde seyreden Juventus'un hisse değeri, 2019 yılının nisan ayında 1,54 euro ile zirveye çıkmıştı.

Fakat daha sonra işler istendiği gibi gitmedi ve hisse düşmeye başladı. 2021 yılının şubat ayında da salgın etkisiyle dibi gördü.

Bloomberg'de bugün yayınlanan haberde, beklentilerin tersine Ronaldo'nun Juventus hisselerinde uzun vadeli ve kalıcı bir artış getirmediğine dikkat çekildi.

Juventus'un hisse değerinde son üç yıldaki artış, Stoxx Europe 600 endeksindeki yükselişe yakın düzeyde gerçekleşti.

Bu gelişmede, Juventus'un Ronaldo'nun gelişiyle hedeflenen başarıya ulaşamaması kadar salgın döneminin kulüp gelirlerini düşürmesi de etkili oldu.

Haberde, Juventus'un hisse değerinde geçen yıl görülen düşüşün salgın kaynaklı olduğu ancak salgından önce de hissenin düşüş eğiliminde olduğu hatırlatıldı.

Juventus'un, Ronaldo'nun satışından 30 milyon euro bonservis istediği ve yıllık 30 milyon euroluk maaşından kurtulmanın da kulüp bütçesini pozitif etkileyeceği aktarıldı.

Etiketler