Rapor yayınlandı! Dijital büyümeye devam ediyor!

2021 yılı verilerine ait Medya ve Reklam Yatırımları Raporu, gün içinde yapılan açıklamayla kamuoyuna paylaşıldı. Dikkat çeken raporda artış gözlemlenirken, dijital medya pasta payında zirvede yer aldı!

Rapor yayınlandı! Dijital büyümeye devam ediyor!

2021 yılı Medya ve Reklam Yatırımları Raporu bugün yapılan açıklamayla yayımlandı. Yayımlanan rapor neticesinde geçtiğimiz yıl Türkiye’de yapılan Medya Yatırımları 16 milyar 953 milyon Türk Lirası, Reklam Yatırımları ise 5 milyar 858 milyon Türk Lirası olarak tespit edildi.

Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR)'un talepleri doğrultusunda özel olarak hazırlanan rapor, bağımsız danışmanlık hizmeti veren Deloitte tarafından kaleme alındı.

Medya yatırımlarında katlanma bekleniyor!

Son zamanlarda sadece Türkiye'de değil, dünya çapında yaşanan medya yatırımlarının artışı, gelecek yıllarda da elde edilen verilerin iki katına çıkmasına olanak tanıyabilir olarak değerlendirildi. 42 ülkede hayata geçirilen medya yatırımları bir önceki yıla oranla yüzde 28,69'luk artış sağlarken, Türkiye'nin bu alandaki payı yüzde 0.47 olarak gösterildi. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde gerçekleştirilen dijital medya yatırımları ise 42 ülke arasından beşinci sıraya tırmandı. Bir önceki yıla göre yapılan kıyaslamaların ardından ciddi bir artış gözlemlenirken, gelecek yıllarda bu rakamların iki katına çıkması bekleniyor.

Reklam yatırımlarının en büyük pay aldığı sektör ise perakende ve yayıncılık ve bilgi teknolojileri olurken, bu alanda en çok büyüyen sektör ise otomotiv ve turizm oldu.

Dijital reklam yatırımlarında yaşanılan artış gibi televizyon reklamlarında da ciddi bir artış tespit edildi. Yapılan araştırma ve elde edilen rapor doğrultusunda televizyon reklamlarına yapılan yatırımın yüzde 43'ün üzerine çıkmasıyla artış olduğu gözlemlendi. Televizyona yapılan medya yatırımlarının toplam maliyetinin ise 7 milyar 190 milyon TL olduğu belirtildi.

Zirve dijital medyanın!

Televizyon reklamlarına yapılan yatırım artış göstermiş olmasına rağmen dijitalleşen dünyanın daha da hızlanmasıyla dijital medya/yeni medya zirveyi bırakmadı. Dijital medya başlığının altında yer alan bilgilerde; dijital partnerlerle yapılan yatırımların yüzde 46,7 pay ile 7 milyar 924 milyon TL, direkt satın alma ile gerçekleşen medya yatırımlarının ise 10 milyar 943 milyon TL ulaştığı açıklandı. Dijitalde yapılan reklamların ise platforma göre dağılımında mobil üzerinde yüzde 73, bilgisayar üzerinden yüzde 23 olduğu raporda yer aldı.

Medyanın birçok başlığında yaşanılan büyümeye ekstra olarak çıkan verilerde ise basının yüzde 6,43'lük ilerleme kaydettiği belirtildi.