Profesör Dr. Schaffner: Aşı olmayanlar varyant fabrikasına dönüşüyor

ABD'li profesör Dr. William Schaffner, Kovid-19 aşısına yönelik olarak, ''Aşı olmak çok önemli çünkü aşı olmayanların vücudu birer varyant fabrikasına dönüşüyor.'' dedi.

Profesör Dr. Schaffner: Aşı olmayanlar varyant fabrikasına dönüşüyor

ABD'nin önemli sağlık kurumlarından Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Bulaşıcı Hastalıklar Bölümünde görevli profesör doktor William Schaffner, bazı açıklamalarda bulundu.

Kovid-19'un mutasyona uğramış versiyonlarının yayılması hakkında uyarıda bulunan Schaffner, ''Herkes aşı olmak zorunda çünkü aşı olmayan insanlar yalnızca kendilerine değil, tüm insanlara zarar veriyorlar. Aşı olmayanlar başka insanları da tehlikeye atıyor.'' ifadelerine yer verdi.

CNN'e verdiği demeçte bilim insanı, ''Aşı olmayanlar, potansiyel olarak koronavirüs varyant fabrikasına benzer. Ne kadar çok insan aşı olmazsa, bu virüsün katlanarak çoğalması riski de artıyor. Varyant insan bedeninden insan bedenine taşındığında daha da ciddi mutasyonlara uğrayabilir. Tüm virüsler mutasyona uğrar, değişir ve evrim geçirir.'' şeklinde konuştu.

''Virüs yayılırsa mutasyona uğrar''

Schaffner sözlerine şunları da ekledi:

''Virüslerin yaşadığı değişimler yeni bir şey değil. Bazı durumlarda virüsler zayıflayabilir. Ancak bazen de virüs kendi avantajına olacak şekilde mutasyon geçirebilir. Mesela daha kolay bulaşabilir veya daha hızlı yayılabilir ya da sağlık geçmişine sahip olan insanları etkileyebilir. Mutasyona uğrayarak diğer virüslerden daha avantajlı hale gelen virüsler bir süre sonra çoğunluk olur ve daha da hızlı yayılır. Eğer mutasyon başarılı olursa bu bir varyant durumuna gelir.'' 

Mikrobiyolog Andrew Pekosz, ''Mutasyonlar arttıkça, virüsün insanlar arasında yayılması da kolaylaşıyor. Virüsün değişime uğradığı her an ona mutasyon için farklı platformlar sağlıyor. Şu an daha hızlı yayılan virüsler de var. yayılamayan virüsler mutasyon da geçirmez.'' ifadelerini kullandı.

Etiketler