Powell: Yüksek enflasyon, arz yetersizlikleri sebebiyle devam edebilir

Fed Başkanı Powell: Arz yetersizlikleri yüksek enflasyonun öngörülenden biraz daha uzun süre devam etmesine yol açabilir.

Powell: Yüksek enflasyon, arz yetersizlikleri sebebiyle devam edebilir

Fed Başkanı Jerome Powell, arz yetersizliklerinin yüksek enflasyonun tahmin edilenden biraz daha uzun süre devam etmesine neden olabileceğini, fakat fiyat artışlarının er ya da geç azalmasını beklediğini açıkladı.

ECB tarafından düzenlenen forumda konuşma yapan Powell, Fed'in şu anda karşı karşıya olduğu en acil konunun ise yüksek enflasyon ve hâlâ yüksek seyreden işsizlik arasındaki gerilim olduğunu belirtti. Powell, Fed'in iki ana hedefinin potansiyel bir çatışma içinde bulunduklarının bilincinde olduklarının da altını çizdi.

''İki hedefimiz arasında bir gerilim var. Enflasyon yüksek ve hedefin oldukça üzerinde, bununla birlikte iş gücü piyasasında hâlâ atıl kapasite görünüyor.'' şeklinde konuşan Powell, durumun ABD'DE 1970'lerde yaşanan stagflasyona benzediğini belirtti.

Fed'in, salgının ardından küresel ekonominin normale dönmesiyle enflasyonun azalacağı teorisi üzerinde çalıştığını aktaran Powell, ancak Fed'in fiyat istikrarı ve tam istihdam hedefleri arasındaki muhtemel çatışmanın Fed'in istihdamda büyümeyi cesaretlendirme isteğiyle fiyatları düşürmek için faizleri artırmaktan vazgeçmek arasında seçim yapmaya zorlayabileceğinin altını çizdi.

Powell, "Enflasyon ile istihdam arasındaki bu gerilimi, çatışmayı yönetmek gelecek iki yılın en önemli konusu olacak." dedi.

Etiketler