Küresel piyasalar haftaya moralli başladı

ABD borsalarının geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapanış yapmasının ardından yeni haftanın başlangıcında Asya borsaları ABD'deki rekorları izliyor. Altın fiyatları ise bu hafta ABD'den gelecek olan enflasyonu beklerken hafif geriledi.

Küresel piyasalar haftaya moralli başladı

Küresel piyasalar haftaya ABD borsalarındaki rekor yükselişi ve Çin'de para politikasındaki esnek tutumu takiben moralli başladı. Küresel büyümeye dair yaşanan endişelerin azalması da risk iştahını destekliyor.

Enflasyon verisi ve Powell'ın konuşması bekleniyor

Haftanın ilk günü küresel piyasalar veri bakımından sakin olsa da hafta genelinde önemli bir ajanda bulunuyor. Piyasaların para politikasında erken sıkılaşmaya gidilme ihtimaline dair ipuçlarını takip edeceği ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba ve Perşembe gerçekleştireceği konuşmanın öncesinde Salı günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisi de yakından takip edilecek. Ayrıca bu hafta JP Morgan, Goldman, Citigroup ve Wells Fargo öncülüğünde şirketler finansal sonuçlarını yayımlamaya başlayacak.

Küresel piyasalar adına haftanın açılışını yapan Asya borsalarının tamamında yeşil ekranlar dikkat çekiyor. Japon Nikkei Borsası yüzde 2'nin üzerinde prim yaparken Çin lokomotif endeksi yüzde 1,70 civarında yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0,6; Güney Kore KOSPI, yüzde 0,9 oranında değerlendi.

ABD vadeli endeks kontratlarında ise geçen hafta New York borsalarının rekorla kapatması sonrasında hafif aşağı yönlü yatay hareketler yaşanıyor.

Altın fiyatları değerlenen dolarla geriledi

ABD Doları'nın yeni haftaya bir miktar değer kazanarak başlaması, altın fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Yatırmcılar, altın fiyatının yönünü belirlemek için ABD'de bu hafta açıklanacak enflasyon verisini ve Fed Başkanı Powell'ın konuşmasına odaklanmış durumda. Spot altın fiyatları bu sabah 1.801 dolara kadar çekildi. Spot altının onsu cuma günü 1.812 dolara kadar yükselmişti.