Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen benzin ve motorin niye ucuzlamadı?

Brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüş hala devam ediyor. Brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten sonra benzin ve motorin fiyatlarında indirim olması bekleniyordu. Peki, hala neden ucuzlamadı?

Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen benzin ve motorin niye ucuzlamadı?

Tüm Dünya genelinde Brent petrol varil fiyatı geçen hafta 82 dolar seviyesine kadar düşerken, ABD ham petrol fiyatı ise 76 dolar seviyesine kadar düştü. Özellikle piyasaları etkileyecek olan gelişmelerden sonra yükselişe geçen Brent petrol fiyatı 87 dolar seviyesinde işlem görmeye başladı. Daha önce yaşanan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başladığı dönemde Brent petrol fiyatının 140 dolar seviyesine kadar çıktığını düşünürken, hala brent petrol fiyatlarının düşük olduğunu görebiliriz. Petrol fiyatlarında düşüş yaşandığından dolayı akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluşmaya başladı. Fakat dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar benzin ve motorin fiyatında indirim olmasını engellemektedir. Peki, akaryakıtta indirim olacak mı?

Akaryakıtta indirim olacak mı?

Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen benzin ve motorin niye ucuzlamadı? - Resim : 1

Brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten sonra akaryakıt fiyatlarında düşüş olacağıyla ilgili haberlerin yayılmasına neden olsa da henüz akaryakıtta indirim yaşanmadı. Örnek verecek olursak Çin’de Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından benzinin ton fiyatının 290 yuana kadar, motorinin ise 280 yuana kadar düşeceği belirtildi. Benzer bir hamle de Güney Kore’den gelirken, ABD Başkanı Joe Biden ise fiyatları düşürecek yeni adımlar atılacağını duyurmuştu. Fakat petrol fiyatlarında olan düşüş, Türkiye genelinde akaryakıta indirim olarak yansımadı. Hatta sektör temsilcileri tarafından aktarılan bilgileri incelediğimizde Ekim ayı itibariyle benzine ve motorine zam geleceği haberleri yayıldı.

30 Eylül akaryakıt fiyatları

Geçen hafta içerisinde petrolün varil fiyatı 80 dolar seviyesinde işlem görürken akaryakıt fiyatlarında 7 TL düşüş olması bekleniyordu. Fakat brent petrolün yanı sıra dolar kuru 18,50 TL’den işlem görüyordu. Petrolde düşüş yaşansa da akaryakıt fiyatlarında kısa sürede bir düşüş beklenmiyor. 30 Eylül akaryakıt fiyatları:

İstanbul’da benzin litresi 19,23 TL’den, motorin 23,06 TL’den

Ankara’da benzin litresi 19,34 TL’den, motorin 23,15 TL’den

İzmir’de benzin litresi 19,34 TL’den, motorin 23,21 TL’den işlem görmektedir.