TCMB rezervlerinde son ayların en hızlı düşüşü yaşandı

TCMB brüt rezervleri 23 Eylül haftasında 3,9 milyar dolar düştü ve 110,8 milyar dolara geriledi. Mayıs ayından bu zamana kadar en hızlı düşüş kaydedildi.

TCMB rezervlerinde son ayların en hızlı düşüşü yaşandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, brüt rezervler geçen hafta 114,8 milyar dolardan 110,8 milyar dolara geriledi. Böylelikle son 4 ayın en hızlı düşüşü gerçekleşti. Ayrıca 13 Eylül haftasında da brüt rezervler 5,7 milyar dolara gerilediği kaydedilmişti.

TCMB rezervlerinde son ayların en hızlı düşüşü yaşandı - Resim : 1

TCMB rezervleri tek haneye indi

Rezervler geçen hafta tekrardan tek haneye indi. Merkez Bankası verilerine göre net rezervler 9,67 milyar dolar seviyesine geldi. 13 Eylül haftasında ise 12,1 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Bununla beraber rezervler açısından takip edilen KKM hesaplarında geçen hafta, 1.37 trilyon TL birikmiş durumda. 13 Eylül haftasında ise 1,35 trilyon TL toplanmıştı.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre geçen hafta parite etkisinden arındırılmış verilere bakıldığında yurt içinde yerleşik döviz mevduatları 1.05 milyar dolar azaldı. Gerçek kişilerin döviz mevduatları ise 161 milyon dolar azaldığı gözlemlenirken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 890 milyon dolara kadar geriledi.

Bunun yanında 23 Eylül haftası itibarıyla yabancı yatırımcı hisse tarafında 204 milyon dolarla net satıcıydı. Tahvil tarafında ise yabancı yatırımcılar bahsedilen dönemde 18 milyon dolarlık net alım yaptı.