Petrol Fiyatlarında Düşüş: Talep Endişeleri Etkili

Brent petrolün varili, küresel piyasalarda 93,36 dolar seviyesinden işlem görmekte.

Petrol Fiyatlarında Düşüş: Talep Endişeleri Etkili

Dün, Brent petrolün varil fiyatı 93,48 dolara kadar yükseldikten sonra günü 92,38 dolar seviyesinde tamamladı. Ancak bugün, saat 09.02 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,06 artarak 93,36 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 89,41 dolardan alıcı buldu. Petrol fiyatları, ABD hükümetinin ülkenin stratejik petrol rezervlerini tekrar doldurmaya başlayacağını duyurmasının ardından yükselişe geçti.

Stratejik Petrol Rezervi Dolumu

ABD Enerji Bakanlığı, stratejik petrol rezervine Aralık 2023-Ocak 2024 tarihlerinde toplam 6 milyon varil eklemeyi planladığını açıkladı. 2022 yılı başından bu yana yaklaşık 200 milyon varil kullanılan rezervdeki petrol, 40 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bakanlık, varil başına en yüksek 79 dolardan yeniden dolum için satın alma sözleşmeleri imzalayacağını ve Mayıs 2024'e kadar petrol alımlarına yönelik taleplere devam edeceğini belirtti.

Jeopolitik Endişeler ve Petrol Arzı

İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir Orta Doğu çatışmasına dönüşme olasılığına ilişkin endişeler devam ederken, bu durumun petrol zengini bölgeden gelen ham petrol arzını ciddi şekilde azaltabileceği düşünülüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Etkisi

Ayrıca, petrol fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın son açıklamalarının ardından zayıflayan ABD dolarının da etkisiyle yükseldi. Powell, ekonomik büyüme ve iş gücü talebinin dayanıklılığını gösteren son verileri dikkatle izlediklerini belirterek, "Trendin üzerindeki büyümeye veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtlar, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir." dedi. 

Petrol fiyatlarında teknik olarak 93,47 ile 93,56 dolar aralığının direnç, 93,09 ile 92,99 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Etiketler