Pandeminin kazananları kim?

Pandemide en çok kazanan şirketlerin başında elbette sağlık malzemesi ve maske üreticileri geliyor... 

Fakat sağlık sektöründe olmadığı halde iç ve dış piyasada en çok kazanan sektör hangisi? 

Marketler!! 

Marketler pandeminin potansiyel en çok kazananı olmakla beraber tedarik zincirinin son halkası olarak kapanma dönemlerinde vatandaşın ihtiyacını karşılamaya aktif olarak devam etti. Aynı dönem içerisinde sektörün önde gelen market zincirleri ihtiyaç duyulan bir yatırımı hayata geçirmek durumunda kaldı ve bir sektörün baştan aşağı değişmesine sebep oldu. 

Online Market! 

Sanal market satışlarının tavan yaptığı ve günlerce sanal market kuyruğu oluştu. Migros sanal marketin öncülük yaptığı bu alanda arkasından neredeyse tüm zincir marketlerin bu alanda kendisine yer bulmasıyla marketlerdeki izdiham sorunu ortadan kalkmış oldu. Son gelen bilgilerin ışığında BİM marketinde 2022 yılında yıllardır beklenen sanal market ve mobil ödeme seçeneklerinin başlayacağını öğrenmek bende hisselerine nasıl yansıyacak? Sorusunu sormama neden oldu. 

Çünkü sanal market furyasına katılan her bir zincir marketin hissesi pozitif etkilendi. Sona kalmış olması BİM'i diğerlerinden daha az etkiler mi bilinmez fakat BİM'i diğerlerinden ayıran zincir marketlerin en karlı olanı olması.

Pandemi döneminde yaptığı kar yatırımının neredeyse 2 katından fazla seviyeye çıktı. Bunun akabinde BİMAS hisse sahiplerine eldeki hisse başına 1 lira temettü bile dağıttı. Bu seviyede temettü dağıtabilen bir zincir market dahi olmaması akıllara zincir market hisselerinin en güçlüsü BİM mi? sorusunu mutlaka getirmiştir. 

Bana sorarsanız bir hissenin alınıp alınmaması durumunda karar verdiğim ana etken hissenin karlılığı ve üretime devamlılığıdır. Görünen o ki enflasyon ve pandemi sorunları kısa sürelerde bitmeyecek. Sürecin uzaması, üretici çalışan sınıfını da bir hayli etkiliyor fakat aynı oranda tüketim anlayışında ise bir düşüş yok bunun üretim zincirinin bir süre sonra kopması anlamına geldiğini artık lise talebesi bile bilir diye düşünüyorum. Orta ve uzun vadede karlılığı devam eden üstüne bir de üretim alanında varlığını sürdürmeye devam eden bilen her sektör benim için mantıklı bir yatırım aracıdır. Bu hissenin adının BİM, Migros veya herhangi bir ismi taşımasının pekte bir önemi yok. 

Piyasalarda para kazanmaya çalışmak için mükemmel bir analist olmaya gerek yok geleceği düşünmeniz ve geleceğin en üretkeni en çok kazandıranını bulmanız yeterli böylelikle en çok çalışan olmasanız bile en çok çalışan ile aynı tarafta olmanız bile para kazanmanız için bir fırsat yaratacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar
Etiketler
Yorumlar