Asgari ücretle yaşamak nasıl mümkün olabilir?

Dünya da ilk kez 1890 yılında Avusturalya ve yeni Zelanda da başlayan asgari ücret uygulaması, 1900’lü yılların başında önce Avrupa ülkelerinde akabinde ise tüm dünyada uygulanmaya başlanılmıştır.

1928 yılında uluslar arası çalışma örgütü  (ILO), 26 sayılı asgari ücret belirleme yöntemleri ile ilgili çıkarttığı sözleme ile beraber uluslar arası kriterler getirildi. Ülkemizde  1936 yılında mevzuata girmiş olsa da 1951 yılına kadar mevzuata girmemiştir. 1969 a kadar mahalli komisyonlarca belirlenen asgari ücret, 1969 yılından sonra 6 farklı bölgeye ayrılan 26 ilde uygulanmaya başlanılmış, zamanla bu illerin sayısı arttırılmıştır.1973 yılına gelindiğinde tarım işçileri içinde asgari ücret uygulamasına geçilmiştir.

1989 yılına kadar yaygınlaşarak uygulanmaya devam edilen asgari ücret, sonrasında 16 yaşından büyükler ve küçükler için ayrı ayrı olacak şekilde, tarım ve orman kesimi ile sanayi ve ticaret işçileri için sektör bazında düzenlenmiştir. Daha sonrasında ise her iki kesim için tek bir asgari ücret uygulamasına geçilmiştir.

Asgari ücret nedir?

Bir işçinin 30 gün çalışması karşılığında aldığı minimum brüt ücrettir. Asgari ücret esasen günlük olarak belirlenmekte buradan da aylık ve saat ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Çalışanın asgari ücreti hak edebilmesi için haftada 45 saat çalışması gerekmektedir. Buda zorunlu izin günleri hariç günde minimum 7 saat 30 dakika tam zamanlı çalışması anlamına gelmektedir... Aslına bakılırsa Mısır Piramitlerini yapan işçilerin standartlarından çokta uzaklaşılmış sayılmayız...

Türkiye'de asgari ücret!

TL'nin Avrupa para birimi olan Avro karşısında değer kaybetmesi sebebi ile  eskiden bazı doğu Avrupa ülkelerine oranla yüksek olan asgari ücret, yılın ilk yarısında %50 zam yapılmasına rağmen Türkiye, 25 Avrupa ülkesi içerisinde brüt 328 avro ile ancak 24. Sırada yer bulabilmiştir.

Yılın ikinci yarısına gelindiğinde ise artan enflasyon ve döviz kuru sebebi ile çalışanın cebindeki para erimiş, ikinci bir düzeltme yapılarak net 286 avro brüt 370 avro ya çıkarılmıştır. Kurdaki artış devam ettiği için 30 ağustos itibarı ile bürüt 355 avroya gerilemiş , Türkiye  asgari ücret bazında  25 Avrupa ülkesi içerisinde 23. sıraya getirmiştir.

Asgari ücret sosyal bir politika aracıdır. Çalışanların toplumda yaratılan zenginliklerden daha adil bir pay almasına yardımcı olur. Refahın ülke geneline yaygınlaşmasında ve gelir dağılımı üzerinde düzenleyici bir etki yapar. Ancak son yıllarda uygulanan ekonomik politikalar sonucu asgari ücret bu sosyal niteliğini yitirmiştir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar
Etiketler