Kripto piyasalarının tadı kaçık...

Kripto piyasalar 2020 sonundan geçtiğimiz aya kadar  öyle bir dalga ile ralli yaşadı ki, neredeyse herkes kripto piyasaların bir küçük oyuncusu veya analisti oldu. 

Yolda, sokakta, okulda, yemek yerken, dışarda gezerken her yerde finans sektörüne dair ilk defa bilgisi olan insanlar bile işin içindeydi. Birçok kez haberlerimizde yada analizlerimizde uyarmaya çalıştık aslında Birborsa olarak ne kadar bir kitleye ulaştık tam olarak bilmemiz imkansız fakat bildiğim birşey varsa o da şuan ki durumu ile birlikte çok fazla mağduru arkasında bırakmış halde bekliyor.

Bu duruma nasıl geldik?

Öncelikle kripto piyasasını tüm dünyada ünlü yapan her kesimden her güruhtan insanı buraya toplayan şey FISILTI GAZETESİ! kulaktan kulağa hergün onlarca kişi arkadaş ortamında, WatsApp gruplarında ''Abi kripto para işine girdim günde 100 lira bile kazansam yeter neyin kötüsü yiaa'' gibi cümlelerle önce kripto piyasalarının para dağıttığını dile getirdi. Ekim - Kasım hatta Aralık sonuna kadar giren herkes çok güzel kazançlar elde ettiği için onlarda her geçen gün yeni kişileri bu sisteme dahil etti. Finans'ın içinde olan insanlar bilirler para piyasasında kazanan olması için önce birilerinin kaybetmesi gerekir... 

Kriptoda paralarda uzunca süre hiç kimse kaybettiğini söylemedi herkes paralarını 3'e 5'e katladı e hâl böyleyken sağır sultan bile para kazanabileceğini duyunca o bile bir Binance hesabı açmıştır diye düşünüyorum... 

E bu kadar yükseliş yaşanmış piyasaya destek vermek gerek herkes kâr ediyor bir kahraman bulmak lazım milyonlarca insana bir önder lazım! Tam o sırada yanımızda Elon Musk belirdi ve dedi ki Tesla'yı Bitcoin ile satacağım... E benim Tesla alacak param yok bana ne faydası var bu haber akışının? Tesla alamıyorsan Bitcoin al demişler ne de olsa kâr edeceğiz.

Bir kahramanımız da olduğuna göre artık bize hedef verilmesi gerek arkasından kahramanımızı destekleyecek onun kadar kudretli kişiler bulunması gerek... Piyasanın 100 kere kitabını yazacak onlarca analist belirdi bunlar düşünülürken ve çıkıp dedi ki Bitcoin'in hakkı 100.000 dolar ve OLACAKTIR!  Saadet zincirinin son halkası bu cümle ile davet edildi piyasaya 2020 Kasım ayında yola çıkan ve şarjı bitmek üzere olan Tesla son hızla yoluna devam ediyordu... Saadet zincirinin son halkası geldikten sonra bir şey fark edildi, e bu Bitcoin hiç düşmüyor düşünce de hemen geri çıkıyor. Bu sırada Twitter üstadları çıkıyor piyasaya ve diyorlar ki; Korkmayın arkadaşlar birlikteyiz! Bunlar düşüş değil düzeltme, sağlıklı her piyasada bunlar olur. Sağlıklı her piyasada 5 ayda yüzde 700 yükseliş olur mu? sorusunu sorabilen kişiler aforoz ediliyor ''kripto cahili'' ilan ediliyordu. Bu süreçlerde teknik analizlerim ile BirBorsa içinde birçok kez Bitcoin için defalarca düşüş sinyali olduğunu yaptığım analizlerim oldu. Aslında o dönem yükseliş öngördüğüm analizlerim çok fazla rağbet görse de düşüş beklentili analizler pek ilgi çekmiyordu... Bu da bana balonun çok daha fazla şiştiğini teknik dışında daha fazla anlatıyordu. Neyse ortada bir balon var ve patlaması gerek bu balonu patlatacak birileri lazım bize çok fazla kripto para olduğunu düşünecek olursak elbette tek bir iğne yeterli ama aynı anda patlamasını istiyoruz yani bize birçok iğne lazımdı.

Bu sırada kahramanımız bir anda kötü adama dönüşmeye hazırlanıyor ve önce birilerini kendine düşman yarattı.

Bitcoin, çevreye zarar veriyor!

Birkaç hafta önce merkeziyetsiz para birimlerini savunan hatta içlerinden bir tanesinin babası olduğunu bile iddia eden kahramanımız bir anda bu işin yürümesi için en temel taş olan madencilik işlemlerinin dünyaya çok zarar verdiğini söyledi ve dedi ki  zaten sınırlı sayıda bir zümreye hitap eden ve benim şirketim tarafından üretilen Tesla araçlarımı Bitcoin ile satmaktan vazgeçtim... Piyasa ilk ve en büyük balonunu patlattı sırası gelen iğnesini eline aldı ve balonları bir bir patlamaya devam etti.

Daha sonra iğneyi eline koskoca Çin Devleti aldı ve dedi ki ben elektriği zaten zor yetiştiriyorum kardeşim bir de madencilik yapan sizlere verirsem ben ne satacağım!

Bu ikinci iğne ilkinden daha sertti aslında uzun süredir kripto piyasalarında bulunan herkes bilir Çin Devletinin kriptoya batırdığı ilk iğne bu değildi. 2017'de buna benzer bir fomo oluşmuş Çin Devleti o zaman eline iğne ile hemen gerekeni yapmıştı.

Bu balonlar bir bir patlarken ise saadet zincirinin son halkası neredeyse tamamen yıkılmış kimisi çil yavrusu gibi dağılmış kimisi ise ''HODL'' demiş ve kaderine teslim olmuştu.

Şimdilerde Twitter'da üstat, alim , kripto bükücü gibi nickler alıp bilinçsiz küçük yatırımcılara yön veren hesaplar, teknik ve temel analiz yerine psikolojik danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Gerekçe çok basit BATTIN! 

Yazara Ait Diğer Yazılar