Pandemi, göç sorununu artırıyor

Salgın kısıtlamaları ve evden çalışma modeli, yurttaşları sahillerde yaşamaya yöneltmeye devam ediyor. İstanbul’dan dışarıya göç hareketi yüzde 24 arttı. Ankara’daki artış ise yüzde 87’yi buldu. İzmir’e göç, geçen döneme göre yüzde 148 yükseldi.

Pandemi, göç sorununu artırıyor

Türkiye'de global salgın Kovid-19 ile beraber başlayan kısıtlamalar ve evden çalışma sistemi ile yurttaşlar sahil bölgelerine hücum etti. Kiralık yazlıkların yoğun talep gördüğü bu dönemde satışlar da hareketlendi. Armut.Com'un evden eve nakliye şirketi RahatTasin.Com, bu hareketliliği inceledi. 6 ayda bir düzenli ilaçlanma yayımlanan Türkiye Taşınma Dosyası'nın 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasındaki verilerine göre, 2021'in 3. çeyreğinde taşınma hareketliliği, pandemi nedeniyle düşüş yaşamakta olan 2020'nin 3. çeyreğini ilk aydan yakalamış durumda.

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, pandeminin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle geçen yıl düşüş yaşamakta olan taşınma hareketliliği bu yıl yükselişe geçti. En çok taşınmanın yaşandığı şehirler İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Antalya, Muğla ve Tekirdağ illerindeki yükseliş öne çıktı. İstanbul'dan dışarıya göç hareketi bir önceki döneme göre yüzde 24 artış gösterdi. Ankara'da ise yüzde 87'lik artış oldu. İzmir ise geçen döneme göre yüzde 148 daha fazla göç aldı. Bu dönem Antalya'ya doğru artan göçler dikkat çekti. Antalya geride bıraktığımız döneme göre yüzde 78 daha fazla göç alarak 3 büyük ilin gözdesi oldu.

Antalya'dan sonra sahil kesimlerinde yer alıp da en çok giren göç artışı yaşamakta olan iller; Muğla, Balıkesir ve Tekirdağ. İzmir'de mavi bayraklı plaj sayılarıyla dikkati çeken Seferihisar, şehrin en çok göç alan bölgesi oldu. Seferihisar'ı Urla ve Menemen izledi. Çeşme'ye göç beklenenden 3 kat arttı.

İstanbul içindeki taşınma hareketliliğinin yüzde 44'ü Anadolu Yakası'nda, yüzde 56'sı Avrupa Yakası'nda yaşanırken en çok taşınma hareketliliği yaşanan ilçeler ise; Kadıköy, Ümraniye ve Maltepe olarak öne çıktı. İstanbul hem de Ankara, İzmir ve Kocaeli ilk sırada olmak üzere pek çok şehirden göç almaya devam etti. Bu şehirlerden İstanbul'a taşınan insanların tercih ettiği yer ise Anadolu Yakası oldu. Ankaralılar ve İzmirliler en çok Kadıköy, Pendik ve Maltepe'yi tercih ederken geride bıraktığımız senelerde Beşiktaş'a gösterilen ilginin düştüğü gözlendiği. Geçtiğimiz 6 aylık dönem içinde ise İstanbul; en çok İzmir, Ankara, Muğla, Kocaeli ve Balıkesir'e göç verdi.

Etiketler